AMSTERDAM - Het Amerikaanse patentbureau heeft deze week alle twintig claims die het zogenaamde ‘Steve Jobs-patent’ maakt voorlopig ongeldig verklaard.  

Dat meldt Foss Patents vrijdag in een blog. Het zou gaan om U.S. Patent No. 7,479,949, dat zijn bijnaam te danken heeft aan de vermelding van Jobs als eerste uitvinder van dit patent. 

De door United States Patent and Trademark Office (USPTO) verworpen twintig claims hebben betrekking op de technieken achter en bediening van apparaten met behulp van een touchscreen.

Het gaat om een voorlopige ongeldigverklaring. Dat betekent dat Apple nog maatregelen kan treffen om alsnog groen licht te krijgen voor het patent bij een volgende inspectie. 

Samsung

Jobs heeft vele patenten achter zijn naam staan, maar die hebben vooral met vormgeving te maken. 7,479,949 is mogelijk zijn beroemdste softwarepatent.

Het is ook een erg belangrijk patent voor de Amerikaanse bedrijf, dat eind oktober juist als geldig werd bestempeld door de International Trade Commission. Die was juist van mening dat Samsung hier inbreuk op maakte. Ook Motorola is hier eerder van beschuldigd.

'Rubber banding'-patent

Het is al de tweede keer in minder dan twee maanden dat USPTO een belangrijk multitouch-patent van Apple voorlopig ongeldig verklaart. Eind oktober gebeurde dat ook al met de twintig claims van het 'rubber banding'- patent, dat te maken heeft met een bepaalde manier van scrollen.

Alle berichten over de patentenstrijd