AMSTERDAM - Nokia brengt in januari de Lumia 920 uit in Nederland. HTC heeft ook al een Windows Phone 8-toestel en kan de concurrentie met Nokia op een aantal vlakken aan. De Lumia is een goed toestel, maar stelt ook op sommige gebieden teleur.

Nokia werkt sinds 2011 samen met Microsoft om Windows Phone-toestellen te maken. Tot nu toe verkopen de Lumia’s niet goed, maar de Lumia 920 lijkt daar gezien het aantal voorbestellingen verandering in te brengen.

Het toestel is pas vanaf januari in Nederland verkrijgbaar en neemt het dan op tegen de HTC Windows Phone 8X die nu wel al verkrijgbaar is. NU.nl legde de twee toestellen naast elkaar en kijkt of Nokia in het afgelopen jaar een voorsprong heeft kunnen opbouwen.

Eerder probeerden we Windows Phone 8 (review) al uit en concludeerden onder meer dat het systeem bijzonder snel is en wat dat betreft prima kan meekomen met Android en iOS. De Lumia 920 en 8X presteren qua snelheid beiden dan ook uitstekend.

Uit tests met OneBench blijk dat de telefoons elkaar nauwelijks ontlopen. De ene keer blijkt de Nokia iets sneller en de volgende keer doet de HTC het iets beter. Ook in het dagelijks gebruik is er geen verschil te ontdekken. Apps starten even snel op, downloads hebben even veel tijd nodig en games spelen gaat op allebei de toestellen met hetzelfde gemak.

Browser

Ook tests met Browsermark 2.0 om de snelheid van de browser (Internet Explorer 10) te meten, tonen weinig verschil. De resultaten wisselen en pakken soms in het voordeel van de 8X en soms in het voordeel van de Lumia 920 uit.

In de tests zijn concurrenten als de iPhone 5 en Galaxy S III veel sneller, maar in de praktijk is dat niet direct zichtbaar. IE functioneert in Windows Phone 8 prima en snel en kan zich wat betreft praktijkervaring prima meten met de concurrentie.

Scherm

De schermen van de Lumia 920 en 8X verschillen wel iets van elkaar. Qua resolutie doen de telefoons niet voor elkaar onder en foto’s, video’s en tekst zijn even scherp. Nokia heeft in de breedte iets meer pixels, maar dat levert in praktijk weinig voordelen op.

Wel is het scherm van de Lumia 920 iets beter in het weergeven van wit. Het scherm van de 8X lijkt naast de Lumia iets blauwig, maar het verschil is klein. Wat betreft kleurweergave moet de Lumia juist weer zijn meerdere erkennen in de 8X. Primaire kleuren zijn iets levendiger en feller. In pasteltinten en andere minder felle kleuren is bijna geen verschil te ontdekken.

  Lumia 920 Windows Phone 8X
Prijs € 599 Vanaf €549
Scherm 4,5 inch 4,3 inch super LCD
Resolutie 1280x768 pixels 1280x720 pixels
Accu 2000 mAh 1800 mAh
RAM 1 GB 1 GB
Geheugen 32 GB 16 GB
OS Windows Phone 8 Windows Phone 8
Maten 130,3x70,8x10,7 mm 132,4x66,2x10,1 mm
Gewicht 185 gram 130 gram
Chip 1,5 GHz quad core 1,5 GHz dual core
Camera 8,7 megapixel met Pureview 8 megapixel

De Lumia 920 doet het tot slot beter in direct zonlicht. Door een hogere helderheid blijft het scherm langer goed te lezen en ervaren wij minder last van spiegelingen. Voordeel van de Lumia is ook dat het scherm met een handschoen kan worden bediend. Scrollen en aanklikken werkt prima, maar het is uiteraard wel een stuk moeilijker mikken met een handschoen aan. Bovendien moet er harder worden gedrukt, voordat het scherm reageert.

Accu

De accu is het tweede onderdeel waarin de telefoons (licht) verschillen. De Lumia 920 houdt het in praktijktesten met het bekijken van video iets langer uit dan de 8X. Het verschil is echter klein. Beide toestellen houden het bij zwaar gebruik nog geen dag uit, net als de meest recente Androidtelefoons en iPhone 5.

De Windows Phone 8X is over het algemeen genomen ongeveer een uurtje eerder leeg dan de Lumia 920. Opvallend is dat de Lumia niet altijd even consistent presteert. Soms ging de accu opvallend snel leeg, vooral als de telefoon in stand-by-stand stond.

Onze eerste testexemplaar viel bovendien in drie dagen diverse malen uit terwijl de accu vol was. De telefoon kon pas weer met een harde reset worden ingeschakeld als hij een tijd aan de lader gelegen had. Eenmaal ingeschakeld toonde de Lumia 920 dan weer een volle accu.

Bij het tweede reviewexemplaar hadden we daar geen last van, maar was de accu zonder verklaarbare reden soms wel ineens een stuk leger.

Camera

De camera is een belangrijk onderdeel voor Nokia. De Lumia 920 is uitgerust met de Pureviewtechnologie. De technologie moet zorgen voor minder ruis en betere resultaten bij slecht licht.

Vooral in die donkere situaties is het verschil met de concurrentie groot. Ook in vergelijking met bijvoorbeeld de Galaxy S III en iPhone 5. De foto’s van de Lumia 920 zijn veel lichter en hebben minder last van ruis. Bovendien ontstaat bij kunstlicht bij de 8X en andere telefoons snel een gelige waas. De Nokia blijft wit gewoon weergeven als wit.

De verschillen bij voldoende licht zijn een stuk kleiner. De Lumia 920 maakt dan soms goede foto’s, maar de beelden zijn ook regelmatig onscherp. Dat verschil valt in vergelijking met de concurrenten, die op papier over slechtere camera’s beschikken, al snel op.

Video’s hebben wel veel minder last van beweging, door speciale stabilisatie kunnen tijdens het lopen mooiere video’s gemaakt worden dan met de camera’s van directe concurrenten.

Extra apps

Nokia heeft één groot voordeel van de al langere samenwerking met Microsoft en de volledige focus op dit besturingssysteem: eigen apps. De Finse fabrikant rust toestellen uit met onder meer Nokia Drive, Nokia Music en Nokia City Lens.

De muziekdienst van Nokia laat gebruikers muziek ontdekken aan de hand van een genre. Er kunnen ook losse nummers en albums gekocht worden. Muziek streamen via de zelf te samenstellen lijsten, is gratis.

Nokia Drive werkt bovendien prima als navigatiesoftware en kan gezien worden als vervanging van Google Maps of software van TomTom. Bovendien kunnen kaarten gedownload worden waardoor de gehele navigatie offline kan plaatsvinden.

Een andere leuke toevoeging is City Lens waarmee via augmented reality hotels, restaurants en andere handige plekken in de buurt getoond worden. De gebruiker hoeft de telefoon alleen omhoog te houden om te zien welke faciliteiten op welke afstand beschikbaar zijn. De app geeft dan ook de goede richting aan.

Openbaar Vervoer-app Nokia OV werkt in de praktijk minder goed. De app kent alleen bepaalde regio’s en kan reizen naar Den Haag Centraal bijvoorbeeld niet vinden.

Uiterlijk

Het grootste discussiepunt van de Lumia 920 bleek tijdens onze review het uiterlijk. Op de redactie was er onenigheid over het design: is het nu mooi, of lelijk? Die vraag doet er eigenlijk niet toe. Het ontwerp is in ieder geval uniek en volledig in de stijl van Nokia.

De telefoon is naast zwart, wit en grijs verkrijgbaar in het felgeel en rood. De Lumia 920 heeft scherpe hoeken en voelt heel stevig aan. Tegelijkertijd is de telefoon dik, zwaar en groot. Mede vanwege de accu en camera. Wat ons betreft is dat het niet waard geweest. De verschillen in prestatie met de dunnere, compactere HTC Windows Phone 8X zijn daarvoor te klein.

Wel voelt de telefoon heel degelijk aan. Alles is mooi afgewerkt en je hebt echt het gevoel iets in je handen te hebben dat niet zomaar stuk gaat als je de telefoon laat vallen.

Bijvoorbeeld de overgang van het scherm naar de behuizing is prima afgewerkt en geeft de Lumia een mooie uitstraling. Ook zijn alle knopjes stevig en goed afgewerkt en dat is in het verleden bij Lumiatoestellen nog wel eens anders geweest.

Conclusie

We hadden van te voren veel verwacht van de Lumia 920, vooral wat betreft de camera. Helaas viel die ervaring dus tegen. Bij slechte belichting zijn foto’s echt veel beter, maar bij daglicht juist minder goed dan die van de concurrentie.

Ook de accu vertoont dus nog wat bugs waardoor een betrouwbare test moeilijk is. Zonder bugs houdt de accu het iets langer uit dan de Windows Phone 8X, maar niet langer dan de concurrentie.

Wel zijn zowel de Lumia als de 8X erg snel in het dagelijks gebruik. Daarnaast zijn de schermen van beide toestellen uitstekend en onderscheiden HTC en Nokia zich wat betreft uiterlijk. De Lumia 920 beschikt bovendien over een aantal handige eigen apps.

Vergelijking

Wat betreft schermkwaliteit en snelheid kunnen de HTC Windows Phone 8X en Lumia 920 zich aardig meten met de betere Androidtoestellen en de iPhone 5. De Lumia valt helaas tegen met de prestaties van de accu en camera. Ook het formaat en vooral het gewicht hadden wat ons betreft beter gekund.

Vanwege de extra apps en de uitstekende behuizing krijgt de Lumia nog net onze voorkeur boven de 8X, maar het Nokia-toestel had veel beter kunnen zijn.