AMSTERDAM - Medion introduceert 8 december in Nederland een Windows 8-ultrabook voor 599 euro. Het gemiddelde prijspunt voor ultrabooks ligt doorgaans een stuk hoger.

Het bedrijf laat donderdag weten dat de laptop zaterdag te koop gaat in alle Aldi-filialen in Nederland. Het apparaat werd in april al aangekondigd.

De Medion Akoya S4216 beschikt over een derde generatie Intel Core i3-chip, 4 GB RAM-geheugen, 1 TB opslagruimte en een 14 inch scherm. De werktijd van de accu komt volgens Medion zelf uit op maximaal acht uur.

De ultrabook meet 33,8 bij 24,9 centimeter en is 2,1 centimeter dik. Het apparaat weegt 1,9 kilo. Daarmee is de laptop vrij zwaar voor een ultrabook (extra dunne, snelle en lichte laptops) en ook behoorlijk dik.

Doorgaans wegen ultrabooks ongeveer 1,5 kilo en zijn vaak niet dikker dan zo’n 1,8 centimeter. De 2,1 centimer is de maximale dikte die een 14 inch-ultrabook van initiatiefnemer Intel mag hebben.

Windows 8

De Akoya is uitgerust met het nieuwe Windows 8, maar beschikt niet over een touchscreen. Veel nieuwe laptops zijn wel uitgerust met zo’n scherm om het besturingssysteem volledig tot z’n recht te laten komen.

Aldi verkocht via Medion eerder al een betaalbare Androidtablet en via MTlogic een 3D-tv voor 700 euro.

Ultrabooks

Sony heeft ook een ultrabook die in ongeveer dezelfde prijsklasse valt. De Vaio T heeft een adviesprijs van 649 euro. Het gaat dan wel om een 11,6 inch-model. Ook HP zet meer in op goedkopere ultrabooks.

De ultrabooklijn werd door chipmaker Intel in het leven geroepen om onder meer te concurreren met de MacBook Air van Apple. De eerste modellen waren nog ruim duizend euro, maar de prijs is de afgelopen maanden aan het zakken.

Lees onze review van Windows 8