AMSTERDAM - Chipfabrikant Qualcomm komt in 2013 met een nieuwe NFC-chip die een stuk energiezuiniger, kleiner en goedkoper is dan momenteel gangbare chips. 

Dat meldde dochteronderneming Qualcomm Atheros woensdag in een persbericht. Het bedrijf verwacht dat de nieuwe chip vanaf het derde kwartaal van 2013 zijn opwachting zal maken in mobieltjes.

NFC (‘near-field communication’) voorziet in nieuwe draadloze communicatiemogelijkheden voor smartphones. Zo kan de techniek gebruikt worden voor mobiele betalingen. De speciale chip die ervoor nodig is, kan de accu van een telefoon soms echter behoorlijk belasten, aldus Qualcomm Atheros.

De helft kleiner

Met de QCA1990 heeft het bedrijf nu een nieuwe NFC-chip geïntroduceerd die stukken zuiniger zou zijn dan bestaand silicium. Hoeveel de accu’s van smartphones door de nieuwe chip ontzien worden, laat Qualcomm Atheros overigens nog in het midden.

Wel laat het bedrijf weten dat de chip ‘aanzienlijk’ goedkoper is om te produceren. Ook is het silicium volgens Qualcomm Atheros 50 procent kleiner dan momenteel beschikbare NFC-chips.