AMSTERDAM - Google vindt het 'extreem eigenaardig' dat Apple wel Androidfabrikanten aanklaagt vanwege patentschending, maar niet achter Google zelf aangaat.

Dat stelt Eric Schmidt, voorzitter van de raad van bestuur bij Google, in een interview met the Wall Street Journal.

"Apple en Google zijn zich uitermate bewust van elkaars juridische strategie. Deze strategieën zijn onderdeel van de gesprekken die we continu met Apple voeren", antwoordt Schmidt op de vraag of er onderhandelingen plaatsvinden.

"Het is 'extreem eigenaardig' dat Apple ervoor gekozen heeft partners van Google aan te klagen, maar Google zelf niet."

Android

Google is het bedrijf achter het mobiele besturingssysteem Android. Bedrijven als Samsung, HTC en LG maken Androidtelefoons en vooral Samsung is in een patentoorlog verwikkeld geraakt met Apple.

Volgens de iPhonemaker schendt Samsung patenten in de software van de telefoons, maar die software is dus afkomstig van Google. Apple gaat achter de fabrikanten aan omdat zij het op de markt brengen.

Ongeschonden

Volgen Schmidt zullen Google en Apple beiden ongeschonden uit de strijd komen. "Het zal nog wel even doorgaan. Met Google gaat het prima en met Apple gaat het prima. Er is een andere verliezer", aldus de topman.

Schmidt stelt dat de patenstrijd het voor start-ups die licenties willen afsluiten voor hun producten moeilijker maakt dat te doen.

Machtsmisbruik

De voormalig CEO van Google stelt in het interview ook dat de Federal Trade Commission en de Europese Commissie op moeten schieten met het eventueel aanklagen van Google. Er lopen onderzoeken naar de zoekgigant vanwege machtmisbruik.

"Het is tijd om een knoop door te hakken. Het is niet alsof ze niet al een miljoen documenten hebben", aldus Schmidt.