AMSTERDAM - Werkgevers mogen niet zomaar iPads verstrekken aan werknemers zonder daar belasting over te betalen. RTL moet daarom nog ruim 300.000 euro betalen voor 664 iPads.

De rechtbank in Haarlem heeft besloten dat de iPad meer een computer is dan een communicatiemiddel zoals een telefoon of internetverbinding.

De laatstgenoemde categorie mag belastingvrij door werkgevers geschonken worden. Bij computers is dit alleen het geval als ze louter voor zakelijk gebruik aangeschaft zijn. Bij RTL zou dit niet het geval zijn geweest.

"De rechtbank oordeelt dat communicatie ongetwijfeld een wezenlijk onderdeel vormt en de iPad bij uitstek geschikt is voor bepaalde vormen van communicatie, maar dat niet aannemelijk is geworden dat de communicatiefunctie de centrale rol bij de iPad speelt", zo staat op Rechtspraak.nl.

Functionaliteiten als het spelen van spelletjes, maken van foto’s, lezen van e-boeken en het luisteren van muziek worden als voorbeelden genoemd.

Belastingdienst

Als gevolg van de uitspraak moet belasting worden betaald over de aan werknemers verstrekte iPads. RTL gaf al het personeel in 2010 een gratis tablet van Apple.

Webwereld heeft ontdekt dat het gaat om ruim 300.000 euro en RTL bevestigt dat het de eiser was in deze beroepszaak. De oorspronkelijke zaak werd gestart door de Belastingdienst.
De totale heffing voor de 664 iPads met 32 GB geheugen en 3G-functionaliteit komt neer op 323.687 euro.

RTL Nederland overweegt volgens Webwereld nog in hoger beroep te gaan.