AMSTERDAM - Asus is ervan overtuigd dat het volgend jaar de grootste uitdager zal zijn van Apple op de tabletmarkt.

Dat laat het bedrijf weten aan the Wall Street Journal.

David Chang, Chief Financial Officer bij Asus, stelt dat er volgend jaar 12 miljoen Androidtablets verscheept zullen worden door het bedrijf. Dat zou een stijging van 90,5 procent betekenen in vergelijking met de 6,3 miljoen exemplaren die dit jaar verscheept worden.

Daarnaast verwacht het bedrijf bovendien nog eens 24 miljoen Windowslaptops en -tablets aan de man te brengen. Apple verkocht in de eerste drie kwartalen van 2012 ruim 42 miljoen iPads.

Momenteel is bovendien Samsung de tweede op de tabletmarkt en de Zuid-Koreaanse concurrent van Asus heeft aangegeven in 2013 een agressievere aanpak op de tabletmarkt te introduceren.

Nexus 7

Asus is er dus van overtuigd dat deze situatie volgend jaar veranderd is. Het bedrijf verwacht dit resultaat te behalen met goedkope 7 inch-tablets zoals daar nu de Nexus 7 (review) al is. De tablet die in samenwerking met Google gemaakt is, gaat per maand zo’n miljoen keer over de toonbank.

Of er een opvolger van de Nexus 7 aan zit te komen, vertelde Chang niet. Apple verkoopt sinds eind oktober de iPad Mini (review), een directe concurrent van de Nexus 7.

Hybride laptops

Ook zet de elektronicafabrikant in op relatief goedkope laptops met een touchscreen. Veel meer fabrikanten verkopen deze producten sinds de introductie van Windows 8, maar Asus richt zich al langer op de zogenoemde hybride modellen.

Zo verkoopt het bedrijf sinds begin 2011 al de Eee Pad Transformer, een tablet met toetsenborddock, die draait op Android.