AMSTERDAM - Chipmaker Qualcomm en elektronicafabrikant Sharp gaan een samenwerking aan voor de ontwikkeling van energiezuinige LCD-schermen voor mobiele apparaten.

Dat weet Reuters maandagavond te melden.

Sharp zal de zogeheten IGZO-panelen leveren. Deze afkorting staat voor indium gallium zink oxide en met de techniek kan het bedrijf schermen met een zeer hoge pixeldichtheid maken die ook nog eens een laag energieverbruik hebben.

Qualcomm zal in ruil voor de schermen omgerekend ruim 46,5 miljoen euro investeren in Sharp. Na afloop van het project zal Sharp nog eens hetzelfde bedrag ontvangen.

Met de investeringen krijgt Qualcomm een aandeel van ongeveer 5 procent in Sharp. De elektronicafabrikant staat onder zware financiële druk na diverse tegenvallende kwartalen.

Qualcomm is nu als chipproducent actief op de mobiele markt. Wat het doel van het mede produceren van schermen is, is nog onduidelijk. Details van de samenwerking moeten dinsdag bekendgemaakt worden.

IGZO

Sharp maakte eerder al bekend te werken aan IGZO-schermen van 7, 10 en 32 inch. Deze schermen krijgen resoluties van respectievelijk 1280x800, 2560x1600 en 2840x2160 pixels. De eerste schermen zouden tijdens gadgetbeurs CES getoond moeten worden.

Deze beurs, waarvan NU.nl verslag zal doen, vindt begin januari plaats in Las Vegas.