AMSTERDAM - Een Taiwanees bedrijf heeft een nieuwe techniek bedacht die de levensduur van flashgeheugen tot honderd keer zou verlengen.

Het Taiwanese technologiebedrijf Macronix heeft een manier ontwikkeld om de levensduur van flashgeheugen te verlengen. Door het geheugen kort te verhitten tot een temperatuur van 800 graden Celsius, zou flashgeheugen tot honderd keer langer mee kunnen gaan.

De door Macronix ontwikkelde techniek haakt in op een bestaande remedie, waarbij flashgeheugen verhit werd tot een temperatuur van 200 graden. Bij die lagere temperatuur moesten beschadigde geheugencellen echter langdurig worden verhit om weer te herstellen.

Plaatselijke verhitting

Macronix’ techniek gebruikt hogere temperaturen, maar hierdoor hoeft het verhitten maar enkele milliseconden te duren. Omdat deze temperatuur enkel plaatselijk wordt bereikt, zou dit niet schadelijk zijn voor naburige onderdelen van onder meer ssd’s en usb-sticks.

Er zijn nog geen vastomlijnde plannen om de nieuwe techniek in producten te verwerken. Wel heeft Macronix laten weten de nieuwe technologie uitgebreid te zullen presenteren op een Amerikaanse conferentie die medio december plaatsvindt.