AMSTERDAM - Een Amerikaanse vader heeft een onbemand vliegtuigje ontworpen waarmee hij zijn zoon naar school kan 'begeleiden' vanuit huis.

De man beschrijft hoe hij het apparaat bouwde in het blad IEEE Spectrum. "Afgelopen winter fantaseerde ik dat ik achter mijn computer zat terwijl een drone met een camera hem in de lucht volgde", schrijft Paul Wallich.

Het bouwen van het vliegtuigje was relatief makkelijk, aldus de vader. In plaats van een dure camera zit er een smartphone onder het vliegtuigje. In de rugzak van de schooljongen zit een GPS-chip, die aan de drone doorgeeft waar hij loopt.

Toch heeft het project nog enkele kinderziektes. "De helikopter is onstabiel als het waait en de GPS is maar tot 10 meter nauwkeurig", schrijft Wallick. Bovendien zitten er soms bomen in de weg, waardoor hij alsnog naar buiten moet om de drone te besturen. Terwijl het originele plan was om 'warm en droog te zitten terwijl een drone voor de opvoeding zorgt'.

Bovendien is de batterijduur nauwelijks voldoende om de jongen naar de schoolbus te volgen. "Dus tot de batterijen flink verbeteren, zal ik hem nog voornamelijk ouderwets in de gaten moeten houden, in persoon."