AMSTERDAM - Computerfabrikanten moeten in de toekomst met betere hardware komen om de verkoop van Windows 8-pc's te stimuleren.

 Dat zegt Jeff Barney, het hoofd van de pc- en tv-afdeling van Toshiba, tegen Wired.

Volgens Barney zijn de apparaten met Windows 8 die nu verkrijgbaar zijn 'gehaast' uitgebracht om tegelijk met Windows 8 in de winkels te liggen. "Eerlijk gezegd zullen fabrikanten betere vormgevingen op de markt brengen."

Daarom is de huidige generatie Windows 8-producten nog geen groot commerciëel succes, denkt hij. Volgens Microsoft zijn 40 miljoen licenties voor Windows 8 verkocht, maar bronnen binnen het bedrijf zeggen dat de verkopen tot nu toe minder dan verwacht zijn.

Touch

Pc's met Windows 8 moeten zich in de toekomst allemaal richten op de touchscreenmogelijkheden van het besturingssysteem, vindt Barney. Het is daarbij wel een probleem dat pc's met touchscreens een stuk duurder zijn dan producten met een normaal lcd-scherm.

Toshiba, Sony en Dell zeggen allemaal dat de verkopen van hun apparaten met Windows 8 min of meer als verwacht verlopen. Wel zegt Neil Hand van Dell dat de laptops van het bedrijf met touchscreens beter verkopen dan verwacht.

Met name de Dell XPS 12 wordt veel verkocht. Die laptop heeft een touchscreen dat ook nog eens 360 graden kan worden gedraaid, door twee scharnieren aan de zijkanten van het scherm (zie foto).