AMSTERDAM - De Xbox 360 blijft te koop in Duitsland. Motorola, dat onderdeel is van Google, wilde een verkoopverbod afdwingen, maar een Amerikaanse rechter stak daar vrijdag een stokje voor.

Eerder dit jaar mocht Motorola van een Duitse rechter wel de verkoop van de Xbox 360 verbieden, maar die beslissing moest nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse rechtbank.

Nu het verkoopverbod in Duitsland van tafel is, zal het voor Motorola ook niet mogelijk zijn om een importverbod naar de VS af te dwingen. Wel moet Microsoft een licentie-overeenkomst sluiten met Motorola om het bedrijf te vergoeden voor de patenten die het in de Xbox 360 schond.

De zaak draait om patenten met betrekking tot videocodec H.264. Volgens Foss Patents achtte rechter James Robart het niet bewezen dat Motorola 'onherstelbare' schade heeft geleden door de inbreuk op die patenten. Bovendien zijn andere rechtsmiddelen dan een verkoopverbod voldoende om de geleden schade te herstellen.

Redelijke prijs

De octrooien rond H.264 zijn zogenoemde 'standard essential'-patenten. Daarom is Motorola verplicht om deze voor een 'redelijke' licentieprijs aan te bieden aan andere bedrijven. Volgens Microsoft vroeg Motorola onredelijke prijzen voor het gebruik van de patenten.

Naar verwachting zullen de twee partijen eind 2012 of begin 2013 tot een besluit komen over de bedragen die Microsoft moet betalen aan Motorola.