AMSTERDAM - Muzikant Will.i.am heeft woensdag in Londen een nieuwe lijn camerahoezen voor de iPhone onthuld. De accessoires voegen verwisselbare lenzen en in sommige gevallen zelfs een hardwarematig toetsenbord aan de smartphone toe.

De artiest, die onder meer bekend is van muziekgroep Black Eyed Peas, onthulde donderdag in Londen de ‘foto.sosho’-lijn, een serie van vier camerahoesjes voor iPhones. Volgens de muzikant veranderen deze hoesjes de iPhone van een smartphone in een ‘genius phone’.

Of deze grootspraak waargemaakt zal worden, valt nog te bezien. In elk geval beloven de vier aangekondigde modellen de fotoprestaties van de iPhone een boost te geven, onder meer door een systeem met verwisselbare lenzen te bieden.

Modern en klassiek

In december komen allereerst de foto.sosho C.4 en foto.sosho V.4 op de markt. De C.4 (waarbij de 'C' staat voor 'contemporary', oftewel modern) is het basismodel: deze biedt naast een set van drie inwisselbare lenzen vooral veel bling, in de vorm van goudkleurige accenten.

De V.4 (waarbij de 'V' staat voor 'vintage', oftewel klassiek) voegt daar nog eens een uitschuifbaar qwertytoetsenbord aan toe dat via bluetooth met de iPhone communiceert. De C.4 en V.4 zijn beide enkel compatibel met de iPhone 4 en 4S.

iPhone 5-modellen

Voor de iPhone 5 verschijnen in 2013 de foto.sosho V.5 en L.5 (waarbij de 'L' staat voor 'luxe'). Voor deze modellen kiest Will.i.am een andere benadering dan voor de V.4 en C.4: beide hebben hun eigen 14-megapixelsensor aan boord, compleet met een lens waarmee tot 5x is in te zoomen.

De hele foto.sosho-familie komt in de komende maanden onder de gezamenlijke noemer i.am+ op de markt. De C.4 en V.4 kosten omgerekend 245 en 369 euro. Wat de iPhone 5-modellen gaan kosten, is nog niet bekend.