AMSTERDAM - Ontwikkelaars maken veel liever apps voor de iPad en Androidtablets dan voor Windows 8.

Dat stelt marktonderzoeker IDC op basis van een onderzoek onder 4800 ontwikkelaars van mobiele applicaties. Volgens IDC is het in 2013 voor Microsoft erop of eronder, weet the New York Times te melden.

Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat 33 procent van de ontwikkelaars 'erg geïnteresseerd' is in het maken van Windows 8-apps. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft is specifiek geschikt voor tablets.

Ter vergelijking: 83 procent is erg geïnteresseerd in ontwikkelen voor de iPad en 66 procent wil graag apps maken voor Androidtablets.

Ondergang

"Platformen die niet door de grens van 50 procent van de ontwikkelaarsgaan, zitten op de weg naar de ondergang", oordeelt IDC.

Windows 8 (review) is nog wel een erg nieuw platform, het is eind oktober gelanceerd en veel nieuwe tablets, laptops en desktops moeten nog in de winkels verschijnen. Microsoft maakte eerder deze week bekend in de eerste maand 40 miljoen licenties te hebben verkocht.

Er zijn inmiddels ruim 20.000 apps beschikbaar voor het systeem.

Smartphones

IDC onderzocht ook welke besturingssystemen voor smartphones het populairst zijn onder ontwikkelaars. iOS staat bovenaan met 85 procent. Android volgt met 76 procent en Windows Phone wekt bij 21 procent van de ontwikkelaars interesse.

Voor de Blackberry wil slechts 9 procent van de ondervraagden graag een app maken.