AMSTERDAM - Er worden momenteel vier keer zo veel Windows Phones verkocht als rond dezelfde tijd vorig jaar. Een exact verkoopcijfer ontbreekt echter.

Tijdens een aandeelhoudersvergadering liet Steve Ballmer, CEO van Microsoft, weten dat de verkoop van Windows Phone in de lift zit.

Op dit moment zouden er vier keer zo veel toestellen verkocht worden als dezelfde periode vorig jaar. Ballmer noemde echter geen exact verkoopcijfer en dus blijft het onbekend welke periode precies met welk periode vergeleken wordt.

Duidelijk is in ieder geval dat er een stijgende lijn in de verkoop zit. Volgens marktonderzoeker Gartner werden er in het vierde kwartaal van 2011 2,8 miljoen Windows Phones verkocht. In het derde kwartaal van 2012 (het meest recente kwartaal) waren dat er ruim 4 miljoen.

Nokia en HTC

In veel landen wordt sinds begin november de Nokia Lumia 920 verkocht. Bovendien heeft HTC de Windows Phone 8X op de markt.

Dat toestel is ook al in Nederland verkrijgbaar. De Lumia 920 ligt pas in januari in de Nederlandse winkels. Samsung komt op termijn bovendien nog met de Ativ S. Zowel HTC als Samsung hebben aangegeven meer op Windows Phone in te zetten.

Ongeveer een jaar geleden bracht Nokia pas de eerste toestellen met Windows Phone uit. Bekend is dat de verkoop van deze telefoons tegenviel.

Windows Phone 7.8 en 8

Inmiddels is Windows Phone 8 beschikbaar en zijn er dus ook nieuwe toestellen op de markt gebracht. Bovendien kondigde Microsoft woensdagnacht (Nederlandse tijd) aan dat Windows Phone 7.8 'begin 2013' verkrijgbaar zal zijn.

Gebruikers van Windows Phone 7-toestellen kunnen dan updaten naar versie 7.8 waardoor een aantal functies van WP 8 ook op deze apparaten beschikbaar zijn. Een update naar versie 8 kan niet vanwege hardwarebeperkingen.

Microsoft voorspelt ook dat er begin volgend jaar geheel nieuwe toestellen zullen uitkomen met Windows Phone 7.8. Dit zullen dan vooral goedkopere telefoons zijn die het marktaandeel mogelijk kunnen uitbreiden.

Lees onze review van Windows Phone 8