AMSTERDAM - Er worden dit jaar op de zakelijke markt meer iPhones en Androidtoestellen verkocht dan Blackberry's.

Dat voorspelt marktonderzoeker IDC, zo meldt Computerworld.

Blackberry is van oudsher populair op de zakelijke markt vanwege onder meer de goede beveiliging. Net als op de consumentenmarkt neemt het marktaandeel op de zakelijke markt echter snel af.

Volgens IDC kopen bedrijven massaal iPhones en gaan medewerkers steeds vaker voor een Androidtoestel.

Het onderzoeksbureau heeft de smartphoneverkoop verdeeld in drie categorieën: gekocht door een consument, gekocht door een bedrijf en gekocht door medewerkers voor vooral zakelijke gebruik.

Bedrijven

Dit jaar zullen door bedrijven 87,7 miljoen Androidtelefoons aangeschaft worden en nog eens 15,1 miljoen door medewerkers. Bij de iPhone liggen deze cijfers op respectievelijk 31,1 en 37,1 miljoen.

Bedrijven kopen dus in totaal 118,8 miljoen iPhones en Androidtoestellen. Daarmee kiezen bedrijven voor het eerst in jaren vaker voor deze telefoons dan voor een Blackberry. Hoe veel Blackberry's er dit jaar door bedrijven gekocht worden, meldt Computerworld niet.

Wel is duidelijk dat er in 2012 5,2 miljoen Blackberry’s door medewerkers aangeschaft zullen worden. Nog eens 14,8 miljoen exemplaren gaan naar consumenten.

Blackberry 10

Research In Motion (RIM), het bedrijf achter de Blackberry, komt eind januari met Blackberry 10. Het nieuwe mobiele besturingssysteem gaat gepaard met nieuwe toestellen. Deze telefoons zullen enkele weken later verkrijgbaar zijn en moeten het bedrijf weer uit het slop trekken.