AMSTERDAM - Het Amerikaanse bedrijf Defense Distributed verwacht nog dit jaar te beginnen met het printen van de eerste vuurwapens via een 3D-printer.

Dat laat woordvoerder Cody Wilson aan the Guardian weten.

Het bedrijf verwacht de komende twee tot drie weken toestemming te krijgen voor het produceren van wapens. De Amerikaanse overheid moet eerst een vergunning geven alvorens men met de productie mag beginnen.

"Wij zijn klaar", aldus Wilson. "We hebben de tijd, de middelen en het geld. We wachten nog op een klein stukje papier."

Wiki weapons

De wapens die het bedrijf wil gaan printen onder de naam 'Wiki weapons', zullen volledig functioneel zijn.

Bovendien denkt het bedrijf al over een uitbreiding van het aanbod naar bijvoorbeeld machinegeweren, maar daar wacht Defense Distributed nog mee tot de eerste pistolen geprint en geëvalueerd zijn.

Het bedrijf heeft inmiddels drie bedrijfsonderdelen opgezet omdat het de gehele operatie op de juiste wijze wil afhandelen. Het eerste onderdeel zorgt dat de informatie over de wapens publiek toegankelijk is, een tweede deel neemt het onderzoek en de ontwikkeling voor zijn rekening en het derde onderdeel gaat over de financiën.

Kritiek

Defense Distributed kreeg eerder al veel kritiek op het printen van vuurwapens. De donaties via een site voor beginnende bedrijven werden stopgezet en de originele leverancier van de 3D-printer trok het apparaat terug.

Waarom Wilson verwacht dat de vergunning van de Amerikaanse overheid binnen enkele weken binnen is, is niet duidelijk.