Acer, HP en Dell klagen Staat aan om thuiskopieheffing

AMSTERDAM - Een groot aantal computer- en telefoonfabrikanten, waaronder Acer, Dell en HP, hebben de Nederlandse Staat aangeklaagd vanwege de nieuwe thuiskopieheffing op gadgets.

Dat maakt FIAR CE, branchevereniging van leveranciers van audio en visuele media, dinsdag bekend.

De bedrijven stellen de Staat aansprakelijk voor alle economische schade die zij van de heffing ondervinden. De claim kan volgens de fabrikanten oplopen tot tientallen miljoen euro’s voor alleen al het jaar 2013.

De fabrikanten moeten vanaf 1 januari een heffing afstaan voor elke telefoon, tablet of pc die verkocht wordt. Het gaat bijvoorbeeld om 5 euro voor een pc of telefoon met meer dan 16 GB aan opslagcapaciteit.

Dit bedrag moet betaald worden om het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal te compenseren. Een downloadverbod waardoor de heffing overbodig zou worden, kon in de Tweede Kamer niet op een meerderheid rekenen.

Europees recht

De thuiskopieregeling zou in strijd zijn met het Europese recht, zo stelt FIAR CE in de verklaring. Er is nog een zaak aanhangig bij het Europes Hof over of schade uit downloads wel gecompenseerd mag worden via een heffing.

Bovendien zou de heffing in Nederland niet gebaseerd zijn op de daadwerkelijke schade, aldus FIAR. Dat is volgens Europese richtlijnen wel verplicht.

Te hoog

De organisatie stelt daarnaast dan ook dat de bedragen te hoog zijn. "De excessief hoge heffing ten behoeve van de film- en platenindustrie staat niet in verhouding met de economische schade die het veroorzaakt voor de rechthebbenden", aldus de bedrijven.

Apparaat Opslag Heffing
CD-R   € 0,03
DVD   € 0,03
Externe HDD   € 1,00
Audio-/Videospeler ≤ 2Gb € 1,00
  > 2Gb € 2,00
HDD Recorder/Settopbox ≤ 160 Gb € 2,50
  > 160 Gb € 5,00
Telefoon met Mp3-speler < 16 Gb € 2,50
  ≥ 16 Gb € 5,00
Tablet ≤ 8 Gb € 2,50
  > 8Gb € 5,00
PC/Laptop   € 5,00

De Staat wordt aansprakelijk gesteld voor alle schade die zij ondervinden als gevolg van de heffing.

Volgens FIAR gaat de overheid 40 miljoen euro ophalen met de thuiskopieregeling. Volgens staatssecretaris Teeven (Justitie en Veiligheid) gaat het om 26 tot 30 miljoen euro.

Lees meer over:
Tip de redactie