AMSTERDAM - De naam van de Galaxy S III Mini suggereert dat het een kleine versie van de populaire S III is. Het is echter een light-variant die ten onrechte de naam van het vlaggenschip van Samsung gebruikt. De prijskwaliteit-verhouding is echter prima.

Toen de eerste berichten over de Galaxy S III Mini uitlekten, hoopten wij op een kleinere, maar net zo goede versie van de S III.

Veel mensen vinden het 4,8 inch-scherm van het vlaggenschip van Samsung te groot. Een variant met een 4 inch-scherm zou dus een nieuwe markt aanboren. Al gauw bleek echter dat de telefoon niet alleen kleiner, maar ook van mindere kwaliteit is.

De S III Mini heeft een minder goede processor, minder geheugen, een minder krachtige accu en een slechtere camera. Met 379 euro is de adviesprijs ook een stuk lager dan de 599 euro van de Galaxy S III.

Vergelijken

Uit praktijktests van NU.nl blijkt dat de Galaxy S III Mini zich het best laat vergelijken met de iets duurdere toestellen van tussen de 400 en 499 euro. Helaas kon HTC geen One V leveren. We hebben de Mini daarom vergeleken met onder meer een Xperia P van Sony, One S van HTC en de S III van Samsung.

  Galaxy S III Mini Galaxy S III
Prijs € 379 € 599
Scherm 3,97 inch Super AMOLED 4,8 inch HD Super AMOLED
Resolutie 480x800 pixels 1280 x 720
Accu 1500 mAh (7 uur) 2100 mAh (11 uur)
RAM 1 GB 2 GB
Geheugen 4 GB 16/32 GB
OS Android 4.1 Android 4.1
Maten 121,5x63x9,85 mm 136,6 x 70,6 x8,6 mm
Gewicht 110 gram 133 gram
Chip 1 GHz dual core Exynos 4412 quad core (1,4 GHz)
Camera 5 megapixel 8 megapixel
 
Xperia P

HTC One S
Prijs € 449 € 499
Scherm 4 inch TFT-scherm 4,3 inch AMOLED
Resolutie 960x540 pixels 960x540 pixels
Accu 1305 mAh (6 uur) 1650 mAh (10,5 uur)
RAM 1 GB 1 GB
Geheugen 16 GB 16 GB
OS Android 4.0 Android 4.0
Maten 122x59,5x10,5 mm 130,9x65x7,8 mm
Gewicht 120 gram 120 gram
Chip 1 GHz dual core 1,5 GHz dual core
Camera 8 megapixel 8 megapixel

Scherm

De schermkwaliteit van de S III Mini is direct een tegenvallend punt. Met een resolutie van 800 x 480 pixels kan het toestel zich absoluut niet meten met de grote broer (1280 x 720). Ook de Xperia P en One S hebben een hogere resolutie.

In de praktijk is dat vooral goed te zien bij HD-video’s en teksten op websites. Bij de Mini moet verder ingezoomd worden om dezelfde scherpte in letters te creëren, bovendien zijn details in video’s minder goed zichtbaar. Het verschil met de S III valt ook al op het thuisscherm op.

De witweergave van de S III Mini is bovendien belabberd. Ook de S III zelf weet daarmee overigens niet te imponeren. Dat maakt het vlaggenschip echter goed met de kleurweergave, scherpte en helderheid. Helaas slaagt de S III Mini op die punten ook minder. Vooral het verschil in kleur valt op met de concurrenten.

Camera

Het tweede grote verschil is de camera. Het gaat bij de Mini om een 5 megapixel-model. De grote broer heeft een camera met 8 megapixels. Maar ook de camera zelf is anders. Bij slechte belichting verlengt de S III Mini de sluitertijd eerder waardoor snel beweging ontstaat.

Bovendien treedt er bij foto’s in donkere ruimtes eerder ruis op en is de resolutie van de foto’s een stuk lager. Opvallend is dat de kleuren bij de foto’s van de Mini beter zijn dan die van de Sony-toestellen.

Overigens is de camera-app van de Galaxy S III Mini ook langzamer dan die van de S III. Vooral tussen het aantikken van de knop voor het maken van een foto en het moment waarop de foto echt gemaakt is, zit meer tijd.

Bij betere belichting weet de telefoon overigens wel prima foto’s te maken.

Snelheid

Op papier zou de S III Mini langzamer moeten zijn dan veel concurrenten. Met een 1 GHz dual core-processor zit er flink minder werkkracht in de telefoon dan met de 1,4 GHz quad core-chip van zijn grote broer. Ook de Xperia T en One S beschikken bijvoorbeeld over een 1,5 GHz dual core-chip.

In de praktijk verrast de Mini echter qua snelheid. Het systeem voelt bijzonder soepel aan. In tegenstelling tot de concurrentie beschikt de S III Mini namelijk over Android 4.1. De Xperia P en T en de HTC One S draaien op 4.0.

Soepel

Door technische vernieuwingen in Android draait de nieuwe versie van het systeem veel soepeler en dat is ook daadwerkelijk merkbaar bij het scrollen door menu’s en openen van apps. Wel is de Mini iets langzamer dan de S III. Bijvoorbeeld bij het starten van apps, laden van video’s en bij het browsen.

In diverse testen met Browsermark 2.0 behaalt de S III Mini scores van tussen de 800 en 900 terwijl de S III boven de 1300 zit. In de praktijk worden vooral zware sites sneller geladen.

De Mini moet het qua totale snelheid afleggen tegen de grotere variant. Met de iets duurdere Xperia P en One S kan de Mini goed meekomen. Deze verschillen zijn in de praktijk zo klein dat ze nauwelijks opvallen.

Behuizing

Naast de snelheid zijn we zeer te spreken over de behuizing. Het uiterlijk is eigenlijk het enige dat hetzelfde is als bij de Galaxy S III en dat is een pluspunt. De S III is al 30 miljoen keer over de toonbank gegaan en valt dus bij veel consumenten in de smaak.

Van deze populariteit maakt Samsung met de Mini goed gebruik. Bovendien is de afwerking in dit geval ook uitstekend terwijl daar bij bijvoorbeeld de Sony-telefoons nog wel wat aan verbeterd kan worden.

De Mini ligt goed in de hand vanwege het kleinere formaat. Waarschijnlijk één van de belangrijkste redenen voor veel mensen om voor de kleinere variant te gaan.

Accu

Opvallend is dat de accu van de Galaxy S III Mini langer mee gaat dan die van de One S en Xperia P. De S III doet het hier wel wederom beter.

In tests met het afspelen van video houdt de One S het bijna een uur minder lang uit dan de Mini. De Xperia P gaat zelfs bijna twee uur minder lang mee. De S III houdt het juist weer een uurtje langer uit dan de kleine variant.

Conclusie

De Galaxy S III Mini valt in vergelijking met de S III dus tegen. Een slechter scherm, een accu die minder lang meegaat en een slechtere camera. De Mini is wel opvallend snel en het apparaat borduurt handig voort op het populaire uiterlijk van de S III. Het kleinere toestel kan daarnaast prima meekomen met de iets duurdere concurrentie, maar niet met de huidige toptoestellen.

De opofferingen die Samsung gedaan heeft zijn te verklaren door de prijs die 220 euro lager ligt dan die van de S III. Voor veel mensen die interesse hebben in dit toestel zijn het scherm en de camera waarschijnlijk voldoende.

Wij hebben echter moeite met de naam van de Mini. De telefoon is alleen qua uiterlijk gelijk aan het vlaggenschip van Samsung. Het gebruik van de S III-naam zorgt ervoor dat veel consumenten eenzelfde toptoestel zullen verwachten en dat is zeker niet het geval. De S III Mini is een degelijke telefoon met de verkeerde naam.

Lees onze review van de Galaxy S III

Review: Galaxy S III Mini