Smartphonescherm herkent vinger, knokkel en nagel

AMSTERDAM - Smartphones kunnen op korte termijn worden uitgerust met een sensor en speciale software waardoor het touchscreen de aanraking van een vingertop, nagel en knokkel kan onderscheiden.

Dat meldt Chris Harrison, onderzoeker aan de Carnegie Mellon University in Pittsburg.

Harrison heeft een Galaxy S III van Samsung omgebouwd door een sensor op het moederbord te monteren. De onderzoeker installeerde vervolgens speciale software met de naam FingerSense.

"Een groot probleem van de huidige touchscreens is dat ze nog erg simpel zijn in vergelijking met wat onze handen kunnen", aldus Harrison. "We zouden zo veel meer kunnen doen."

Rechtermuisknop

De onderzoeker noemt als voorbeeld dat een aanraking met een vinger dienst zou kunnen doen als linkermuisknop terwijl het klikken met een knokkel de functionaliteit van de rechtermuisknop zou krijgen.

De sensor die in de telefoon gebouwd zit, meet de trillingen die veroorzaakt worden door de aanraking. De sensor kan met behulp van de software aan het verschil in trilling zien met welk onderdeel van de hand het scherm wordt aangeraakt.

Volgens Harrison is een telefoon die vingers, knokkels en nagel herkent geen toekomstmuziek. Hij voert momenteel al gesprekken met diverse grote fabrikanten van smartphone-onderdelen.

Lees meer over:
Tip de redactie