AMSTERDAM - Google verkoopt sinds dinsdag de Nexus 4-smartphone en Nexus 10-tablet met Android 4.2 De Nexus 4 was binnen enkele uren uitverkocht.

Dat laat Google desgevraagd weten aan NU.nl.

Beide toestellen zijn niet direct in Nederland te koop, maar kunnen wel online besteld worden in de Verenigde Staten, Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Waarschijnlijk komt de Nexus 4 eind november naar Nederland.

Binnen enkele uren was de voorraad smartphones al op. De Nexus 10-tablet kan nog wel besteld worden.

Android 4.2

Beide toestellen draaien op de nieuwste versie van Android. Google brengt bij een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem altijd in samenwerking met een fabrikant een voorbeeldtoestel uit.

Het is met Android 4.2 onder meer mogelijk om met meerdere accounts in te loggen. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos streamen naar andere schermen en moet via Gesture Typing eenvoudiger en sneller getypt kunnen worden.

Nexus 4 en 10

De Nexus 4 is gemaakt door LG en draait dus op Android 4.2. De smartphone heeft een 4,7 inch-scherm met een resolutie van 1280 x 768 pixels. Verder beschikt de Nexus 4 over een 1,5 Ghz quadcore S4-processor van Qualcomm, 2 GB aan werkgeheugen en een 8 megapixel-camera.

De Nexus 10 is een tablet gemaakt door Samsung en moet gezien worden als de grote broer van de Nexus 7. De grotere versie heeft een 10,1 inch-scherm met een resolutie van 2560 x 1600 pixels.

Het apparaat is 8,9 millimeter dik en weegt 603 gram. Bovendien is er een dualcore A15-chip in verwerkt en beschikt ook de tablet over 2 GB aan werkheugen. De camera beschikt over 5 megapixels.