AMSTERDAM - Steven Sinofsky, bij Microsoft verantwoordelijk voor Windows en beoogd opvolger van CEO Steve Ballmer, heeft het bedrijf verlaten.

Dat heeft Microsoft maandagnacht (Nederlandse tijd) bekendgemaakt.

Het vertrek is opvallend, omdat het twee weken gebeurt na de lancering van Microsofts tablet Surface en het nieuwe besturingssysteem Windows 8.

Bronnen binnen het bedrijf vertellen aan The Verge dat het vertrek echter niets te maken heeft met de lancering van de nieuwe producten. Het was het onaardige en agressieve karakter dat voor zijn vertrek heeft gezorgd.

Sinofsky zou voor niets anders oog hebben dan Windows en wilde naar verluidt niet meehelpen aan andere producten. Het vertrek zou mogelijk zelfs al gepland zijn, maar zijn kwaliteiten zouden nog nodig zijn tijdens de lancering van Windows 8.

CEO

Sinofsky werd vaker genoemd als opvolger van CEO Steve Ballmer. Volgens een bron van Business Insider wilde de Windows-topman echter niet meer wachten. Hij zou geëist hebben op korte termijn benoemd te worden tot CEO van Microsoft. Ballmer is echter nog van plan tot 2017 of 2018 aan te blijven. Dan gaat hij waarschijnlijk met pensioen.

In een verklaring bedankte Sinofsky Microsoft voor de jaren die hij heeft gewerkt voor het bedrijf. Hij stelt echter op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen buiten het bedrijf. Ballmer bedankte op zijn beurt Sinofsky voor zijn trouwe dienst.

De Windows-baas is al sinds 1989 werkzaam bij Microsoft en werkte onder meer als technisch adviseur van Microsoft-oprichter Bill Gates en leidde de Office-afdeling binnen het bedrijf.

Opvolgers

De Windows-afdeling wordt per direct geleid door twee vrouwen. Julie Larson-Green is verantwoordelijk voor Windows Engineering, de productontwikkeling van Windows, Windows Live en Surface.

Tami Reller draagt de zorg voor de marketing en zakelijke kant van het besturingssysteem.

Lees onze review van Windows 8