AMSTERDAM - Technologiebedrijven Apple en HTC hebben een schikking getroffen waarmee alle huidige rechtszaken tussen de twee bedrijven worden afgerond.


Dat maken de bedrijven zondag bekend in een persbericht. Ook is er voor de komende 10 jaar een licentie-overeenkomst getroffen.

Apple spande in 2010 de eerste rechtszaak aan tegen zijn Taiwanese concurrent HTC. Sindsdien hebben beide bedrijven meerdere rechtzaken aangespannen tegen elkaar over verschillende patenten.

Beide partijen zeggen blij te zijn met het resultaat. Specifieke details over de afspraken maakten de bedrijven niet bekend.

Verrassing

De schikking is een verrassing. Eind augustus liet de voorzitter van HTC, Cher Wang, nog weten dat zij niet van plan was om te gaan schikken in de patentzaak met Apple.

Volgens Foss Patents is de deal tussen Apple en HTC de vijftiende licentie-overeenkomst die wordt gesloten rond het besturingssysteem Android.

Dat betekent extra kosten voor telefoonfabrikanten die het systeem installeren op hun telefoons. Android was in eerste instantie juist aantrekkelijk om te gebruiken voor fabrikanten, omdat het door Google gratis wordt geleverd.

Winstdaling

Na Samsung, Apple en Sony is HTC de grootste fabrikant van smartphones ter wereld. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren echter veel terrein verloren. Het zag zijn winst afgelopen kwartaal met bijna 80 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl de omzet halveerde.

HTC verwacht in het laatste kwartaal van dit jaar nog eens een omzetdaling van bijna 15 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Lees alles over de patentoorlog