AMSTERDAM - Volgend jaar worden er wereldwijd ruim 1,2 miljard smartphones en tablet verkocht.

Dat meldt Techcrunch op basis van onderzoek van onderzoeksbureau Gartner.

Gartner voorspelt ook dat er in 2012 821 miljoen smartphones worden verkocht, dat is 70 procent van de totale verkoop van mobiele telefoons.

De groeit in de tabletmarkt wordt deels gedreven door de zakelijke markt. Die zal groeien van 13 miljoen tablets in 2012 naar 53 miljoen in 2016. "Waar bedrijven doorgaans wat langer de tijd nemen om nieuwe producten te adopteren, zal de aankoop van tablet de komende jaren substantieel stijgen", aldus Gartner.

''Voor de meeste bedrijven gaan smartphones en tablets de pc niet geheel vervangen, maar door de immense populariteit zullen bedrijven hun strategie rond toestellen moeten aanpassen", zegt Carolina Milanesi, vicepresident van de onderzoeksafdeling van Gartner.

Windows 8 zal op termijn de derde positie op de zakelijke tabletmarkt gaan innemen, achter iOS en Android.

Android

De komende jaren zullen, als de voorspellingen van Gartner uitkomen, rooskleurig verlopen voor Android. Meer dan de helft (56 procent) van de door bedrijven aangekochte smartphones in de Verenigde Staten en Europa zal dan op Android draaien.

Zowel Android als Apple zullen volgens Milanesi een bedreiging blijven voor Blackberrymaker RIM. ''Het zal een enorme uitdaging zijn voor RIM om in sterke mate aanwezig te blijven op de smartphonemarkt.''