AMSTERDAM - Ericsson verwacht ondanks de economische crisis een langzame groei op het gebied van zijn diensten als wel in de verkoop op de mobiele markt.

Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

Het bedrijf voorziet een groei va 3 tot 5 procent op het gebied van telecommunicatie in de periode van 2012 tot 2015. Dit is dezelfde prognose als voor de periode 2010-2013 werd gedaan.

Voor de totale markt verwachtte Ericsson een groei van 4 tot 6 procent, de cijfers van de dienstensector vielen echter wat tegen.

In het derde kwartaal zag het bedrijf onlangs nog de omzet dalen met 2 procent tot 54,6 miljard kroon (6,3 miljard euro). Vooral de divisie Networks leverde aan omzet in. De nettowinst duikelde met 42 procent tot 2,2 miljard kroon (253 miljoen euro).

Crisis

Door groeiende concurrentie, de economische crisis en een zwakkere groei zijn de prijzen in de industrie de laatste jaren flink gaan dalen. Ook werd er, volgens Ericsson, in bepaalde regio's minder geld uitgegeven aan het aanleggen of uitbreiden van netwerken.

Resultaat is dat de verkoopcijfers van Ericsson, de grootste maker van mobiele telecomapparatuur ter wereld, de laatste tijd flink zijn gedaald.

"Dit vraagt om een meer uiteenlopende handel voor Ericsson met meer terugkerende software en diensten'', zegt CEO Hans Vestberg in een verklaring. ''Toch zal hardware altijd een belangrijk segment blijven waarmee Ericsson zich wil onderscheiden."