AMSTERDAM - Apple heeft in het derde kwartaal op de tabletmarkt flink wat marktaandeel moeten inleveren aan Samsung. De iPad is nog 'maar' goed voor 50,4 procent van de totale verkoop.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC.

In de maanden juli, augustus en september wist Apple 14 miljoen iPads aan de man te brengen. Samsung verkocht 5,1 miljoen exemplaren en Amazon is derde met 2,5 miljoen verkochte Kindle Fires.

Apple blijft de concurrentie dus ruim voor, maar ziet het marktaandeel in een jaar tijd afnemen van 59,7 naar 50,4 procent. In het tweede kwartaal had de iPad zelfs nog een marktaandeel van 65,5 procent.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

iPad Mini

IDC verklaart de afname van het marktaandeel door de geruchten rond de iPad Mini. De kleinere tablet is sinds 2 november te koop. "We geloven dat een behoorlijk percentage consumenten die geïnteresseerd waren in een iPad, gewacht hebben op de aankondiging van de iPad Mini", aldus Tom Mainelli, research director Tablets bij IDC.

"Nu de iPad Mini en een vierde generatie iPad verkocht worden, verwachten we dat Apple een heel goed kwartaal gaat neerzetten. Aan de andere kant zorgt de relatief hoge prijs van de iPad Mini ervoor dat er genoeg kansen liggen voor de Androidfabrikanten om hun succes uit het derde kwartaal door te zetten."

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De iPad Mini kost 329 euro en is daarmee flink duurder dan directe concurrenten als de Nexus 7 en Kindle Fire HD.

Samsung

Samsung beleefde met de verkoop van de Galaxy Tab-serie en de nieuwe Galaxy Note 10.1 een goed kwartaal. De 5,1 miljoen verkochte exemplaren betekenen een stijging van 115 procent in vergelijking met het vorige kwartaal.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is de groei zelfs 325 procent. De totale tabletmarkt groeide in een jaar tijd met 49,5 procent tot 27,8 miljoen exemplaren.