AMSTERDAM - Het kost Apple 188 dollar om de iPad Mini te maken. De tablet wordt voor 329 dollar verkocht. Bij de Kindle Fire HD ligt de kostprijs op 165 dollar terwijl het apparaat 199 dollar kost.

Dat blijkt uit onderzoek van IHS waarover All Things Digital bericht. Dit onderzoekbureau haalt vaker nieuwe gadgets uit elkaar en berekent de kosten van de diverse onderdelen.

Voor de iPad Mini komt het totale bedrag uit op 188 dollar. Dat zijn de kosten van het wifi-model met 16 GB. Deze tablet wordt verkocht voor 329 dollar. De kosten bedragen dus 57,1 procent van de verkooprijs.

Daarmee maakt Apple een stuk meer winst op de iPad Mini dan Amazon op de Kindle Fire HD doet. Deze tablet wordt verkocht voor 199 dollar en het was bekend dat Amazon vooral geld wil verdienen met de verkoop van boeken en films voor op de tablet.

Dat blijkt ook uit de kostprijs. Amazon moet per Kindle Fire HD 165 dollar aan kosten betalen. Bovengenoemd percentage komt daarmee op 82,9 procent.

Surface

IHS demonteerde ook nog de Surface-tablet van Microsoft. Deze Windows RT-tablet is verkrijgbaar vanaf 499 dollar. Daarvoor krijgt de klant een 32 GB-model. De kosten voor dit exemplaar liggen op 271 dollar, dat is zonder de speciale Touch Cover die Microsoft los levert.

De kosten zijn daarmee verantwoordelijk voor 54,3 procent van de verkoopprijs. In alle berekeningen zijn kosten zoals die van het verschepen van de apparaten niet meegenomen.

Lees onze review van de iPad Mini