AMSTERDAM - In een Amerikaanse patentzaak eist Motorola, onderdeel van Google, rond de 10 dollar per verkochte iPhone van Apple, omdat het bedrijf gebruik zou maken van de patenten van Motorola.

Dat schrijft Foss Patents over de zaak, die maandag begint.

Opvallend is hoe Google dat bedrag heeft berekend. De zaak draait om een patent op mobiele verbindingen, die wel in de iPhone worden gebruikt maar niet in de iPod Touch, waar niet mee kan worden gebeld.

Omdat een iPhone 400 tot 450 dollar duurder is dan een iPod Touch, wil het bedrijf een percentage van die 'meerwaarde'. Google vraagt om 2,25% van dat bedrag, wat neerkomt op 9 of 10 dollar.

Licentie

Het is nog onduidelijk of de rechtszaak daadwerkelijk plaats zal vinden. Normaal gesproken moeten Apple en Motorola onderling een licentie-overeenkomst sluiten.

Toen Apple eerder stelde niet meer dan 1 dollar per iPhone te willen betalen aan Motorola, zei rechter Barbara Crabb al niet gediend te zijn van de eis van Apple. Ze leek het eens te zijn met een eerdere rechter die zei dat de twee bedrijven de rechtbank gebruikten 'als een pion in hun wereldwijde zakenonderhandelingen'.