AMSTERDAM - De overheid gaat vanaf 8 november sms'jes sturen naar mobiele telefoons die zich in rampgebieden bevinden.

Het nieuwe alarmmiddel, met de naam NL-Alert, werkt volgens Tweakers op 60 procent van de mobiele telefoons in Nederland.

Via een speciale webpagina kunnen mensen controleren of hun eigen telefoon ook noodsms'jes kan ontvangen. Bij de meeste toestellen moeten daarvoor handmatig instellingen worden veranderd. Opvallend is dat enkele nieuwe telefoons, waaronder ook alle iPhones en de Lumia-reeks van Nokia, de alerts helemaal niet kunnen ontvangen.

NL-Alert verstuurt sms'jes niet via het normale mobiele netwerk, maar via een apart kanaal. Daardoor werkt het systeem nog steeds als mobiele netwerken platliggen.

Volksgezondheid

Voor het systeem is Nederland onderverdeeld in 5000 regio's. De overheid kan gericht aan één of meerdere van die regio's berichten sturen in geval van nood.

NL-Alert wordt alleen ingeschakeld in situaties waarbij levens of de volksgezondheid op het spel staan. In de sms'jes staat dan wat er aan de hand is en wat mensen het best kunnen doen.

In 2011 werd het systeem al getest. Minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid noemde NL-Alert toen een 'waardevolle toevoeging' aan de mogelijkheiden om mensen te waarschuwen.