AMSTERDAM - Twee jaar geleden kwam Microsoft met Windows Phone 7 op de markt. Een wat ons betreft beperkt systeem dat zich niet kon meten met de concurrentie. Na versie 7.5 is daar nu Windows Phone 8. Microsoft doet weer mee.

Microsoft zette in oktober 2010 flink in op Windows Phone. Achteraf werd toegegeven dat de verkopen tegenvielen. Het systeem bleef wat ons betreft qua functionaliteit, snelheid en stabiliteit achter bij iOS en Android.

Windows Phone 7.5 was een kleine verbetering, maar ook in dit geval bleven fabrikanten als Samsung en HTC hun toptoestellen uitbrengen met Android. Eén van de redenen waarom Windows Phone nog niet breed is aangeslagen.

Windows Phone 8 is de nieuwste stap in de mobiele strategie van Microsoft. Een kleine stap met grote gevolgen.

Uiterlijk

Aan het uiterlijk van Windows Phone is weinig veranderd. Het thuisscherm toont nog steeds rijen met tegels waarachter apps schuilgaan. Niet dezelfde rijtjes met icoontjes als in iOS en Android dus. De tegels kunnen nu op meer formaten weergegeven worden en kunnen nog steeds live-informatie tonen, zoals social media-updates.

Dat het uiterlijk bijna niet aangepast is, is wat ons betreft geen minpunt. Het systeem voelt bij regelmatig gebruik natuurlijk aan. Het enkele beginscherm is overzichtelijk en kan naar hartenlust aangepast worden.

Dat het uiterlijk bijna hetzelfde is, betekent niet dat er niets veranderd is. Er zijn tal van functionaliteiten toegevoegd en onder de motorkap is er ook flink gesleuteld. Door dat laatste is Windows Phone 8 veel sneller dan Windows Phone 7.5.

Snelheid

Apps starten sneller op, multitasken werkt beter en internetten gaat vlugger. Als je voorheen een Windows Phone-toestel naast een iPhone of Androidtelefoon gebruikte, merkte je dat het systeem iets minder vloeiend reageerde.

Windows Phone 8 is nu op gelijke hoogte met de toptoestellen van de concurrentie. Wij testten de nieuwe versie van het besturingssysteem op een HTC Windows Phone 8X en bij het opstarten van apps, downloaden van apps en het laden van websites kon het toestel zich goed meten met de Galaxy S III en iPhone 5.

De camera-app in Windows Phone 8 is nog wel iets langzamer dan de concurrentie. Vooral de browser is in het dagelijkse gebruik juist merkbaar sneller geworden en kan de standaardbrowser van Android en iOS zelfs verslaan.

Apps

Ook het aantal apps is in de afgelopen maanden flink opgeschroefd. Er zijn inmiddels 125.000 apps verkrijgbaar in de applicatiewinkel. Dat zijn er een stuk minder dan de 700.000 in de App Store van Apple en de Google Play-store bij Android, maar het aanbod begint ergens op te lijken.

De belangrijkste apps zijn beschikbaar. Veel grote games en lokale apps zijn te downloaden. De browsers Chrome, Firefox en Opera zijn niet te vinden, maar een gemiddelde gebruiker zal weinig dagelijkse apps missen.

Wel is het zonde dat sommige apps niet aangepast zijn aan de grotere schermen die nu uitkomen. Daardoor tonen veel applicaties een zwarte balk aan de boven- en onderkant.

Slim

Waar Windows Phone 7 en 7.5 nog duidelijk basisversies waren die het qua functionaliteit moesten afleggen tegen de concurrentie, heeft Microsoft in Windows Phone 8 flinken stappen gezet. Niet alle nieuwe functies zijn revolutionair of nieuw, maar waren wel noodzakelijk of zijn handig.

Zo is het dataverbruik bij de instellingen inzichtelijk en kunnen ontwikkelaars zelf camera-apps maken. Handige functies die al bij de concurrenten beschikbaar waren.

Windows Phone 8 gaat echter ook verder. Het is mogelijk bepaalde apps informatie te laten tonen op het vergendelscherm. Zo kan je direct zien van wie een nieuwe mail afkomstig is. Is het niet dringend? Dan stop je de telefoon weer in je zak.

Jammer is dat de notificaties niet in één overzicht te zien zijn zoals bij iOS en Android. Alle apps moeten los geopend worden te zien waar er precies meldingen zijn binnengekomen.

Data beschermen

Ook de kinderomgeving met de naam Speelhoek is een handige toevoeging. Een gebruiker kan zelf kiezen of muziek, video’s, apps en games beschikbaar zijn in deze modus. Het is zelfs mogelijk om bepaalde apps en games wel of niet toe te staan. Zo kan voorkomen worden dat een kind alle foto’s wist of per ongeluk een mail verstuurt.

Daarnaast wordt data beschermd door de standaard versleuteling van foto's video's en bestanden in Windows Phone 8. Jammer is dat deze encryptie niet werkt bij foto’s die op de SD-kaart staan opgeslagen. Er is extra beveiliging toegevoegd voor zakelijke gebruikers, een markt waar behalve Blackberry geen enkele aanbieder zich specifiek op richt. Door synchronisatiemogelijkheden met Windows 8 ligt daar een kans voor Microsoft.

Internet Explorer 10 waarschuwt in Windows Phone 8 bovendien standaard voor potentieel gevaarlijke websites, zonder dat de gebruiker daarvoor instellingen moet aanpassen of een zwarte lijst moet downloaden.

Skype en multitask

Ook is Skype op Windows Phone verbeterd. De app blijft altijd in de achtergrond aangemeld staan tenzij een gebruiker uitlogt. Door een slaapstand automatisch te activeren als de gebruiker uit de app gaat, wordt de accuduur bovendien niet aangetast. Toch wordt de persoon als online weergegeven op Skype en activeert de app zichzelf als er een gesprek gestart wordt.

Het verbeteren van de multitaskmogelijkheden zijn voor zowel consumenten als zakelijke gebruikers positief. In de vorige versie van het besturingssysteem konden apps van derden geen gebruikmaken van de multitaskopties.

In Windows Phone 8 kan via de ‘terugknop’ een overzicht getoond worden van de actieve apps. Bovendien is te zien op welke pagina of in welk onderdeel de app zich bevindt. Wel is het zo dat apps helemaal afgesloten worden als op de thuisknop geklikt wordt. Dit betekent dat een app vervolgens helemaal opnieuw geladen wordt.

Hardware

Tot slot heeft Microsoft de hardware-mogelijkheden van Windows Phone-toestellen uitgebreid.

WP8 ondersteunt onder meer dualcore processors een hogere resolutie schermen. Dit merkten wij direct bij het eerste Windows Phone 8-toestel dat we in handen hadden. De HTC Windows Phone 8X zullen we later uitgebreid beoordelen.

Windows Phone is vanaf nu een serieuze concurrent voor Google en Apple. Het besturingssysteem is snel, heeft veel nieuwe functies en ondersteunt betere hardware. Er zijn hier en daar nog wat kleine verbeterpuntjes, zoals de kleinere hoeveelheid apps. Daar kan op het brede aanbod van Androidtelefoons nog terrein gewonnen worden.

Het blijft voor Microsoft en de Windows Phone-fabrikanten wel een uitdaging mensen te laten wennen aan de interface, maar het systeem is uit de kinderschoenenfase.