AMSTERDAM - De dominantie van Android op de smartphonemarkt blijft gestaag doorgroeien. Inmiddels staat het marktaandeel van Google op 75 procent van de verkochte smartphones.

Dat heeft onderzoeksbureau IDC berekend. De cijfers hebben betrekking op het derde kwartaal (juli, augustus, september).

In die periode werden er 136 miljoen Androidsmartphones verscheept. Dat zijn er meer dan het totale aantal smartphones dat in 2007 naar winkels verstuurd werden. Dat jaar werd Android officieel aangekondigd.

"Android is één van de belangrijkste groeifactoren van de smartphonemarkt geweest sinds de lancering in 2008”, aldus Ramon Llamas, onderzoeker bij IDC. “Elk jaar sinds de lancering is Android sneller gegroeid dan de markt gemiddeld en heeft het besturingssysteem marktaandeel van concurrenten overgenomen."

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

iPhone

De opkomst van het mobiele besturingssysteem van Google, dat te vinden is op toestellen van bijvoorbeeld Samsung en HTC, gaat vooral ten koste van Symbian en Blackberry. Apple blijft het met de iPhone goed doen, maar volgt op grote afstand.

Apple zag het aantal verscheepte iPhones in een jaar tijd wel met 57 procent toenemen, maar het marktaandeel groeide slechts met 0,9 procentpunt. Bij Android kwam dat getal uit op 17,5 procentpunt.

De impact van de eind september gelanceerde iPhone 5 zal pas duidelijk worden in de cijfers over het vierde kwartaal.

Windows Phone

Symbian zakt weg nu Nokia gekozen heeft voor Windows Phone. Er werden in het derde kwartaal van 2012 ruim 77 procent minder Symbiansmartphones verscheept dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Het aantal verscheepte Windows Phones groeide tegelijkertijd met 140 procent, van 1,5 naar 3,6 miljoen. Over Windows Phone zegt IDC: "Het systeem heeft nog geen significante impact gehad op het marktaandeel van Android en iOS. Dat zou kunnen veranderen in het vierde kwartaal wanneer diverse Windows Phone 8-smartphones op de markt komen."

De totale smartphonemarkt bedroeg in het afgelopen kwartaal 181,1 miljoen smartphones.