AMSTERDAM - Microsoft werkt samen met Aziatische leveranciers aan het ontwerp van een eigen smartphone.

Dat onthullen diverse bronnen tegenover the Wall Street Journal.

Het bedrijf zou momenteel een eigen smartphone aan het testen zijn, maar twijfelt nog of het overgaat tot massaproductie. Het scherm van het toestel zou tussen de 4 en 5 inch zijn.

Verder weet de Amerikaanse zakenkrant weinig details te noemen. Er gaan al tijden geruchten over een eigen smartphone van Microsoft. Het bedrijf levert normaal alleen software, maar zou nu ook de hardware voor eigen rekening nemen.

Surface

In juni kondigde Microsoft de Surface-tablet aan waarbij hetzelfde gedaan is. Dit leidde tot verontwaardigde reacties van bijvoorbeeld Acer. Microsoft concurreert nu met de eigen hardwarepartners.

Steve Ballmer, CEO van het softwarebedrijf, is in zijn uitspraken niet eenduidig geweest over het uitbrengen van meer eigen hardware. De ene keer zegt hij dat het bedrijf logischerwijs meer eigen producten gaat maken als zich kansen voor doen.

In een ander interview benadrukt hij dat Microsoft blij is met de inspanningen die HTC, Samsung en Nokia leveren rondom Windows Phone-toestellen. Ballmer heeft in ieder geval gesteld dat Microsoft niet een bedrijfsmodel zoals dat van Apple zal gaan invoeren. Apple ontwikkelt bij alle producten de hardware en software zelf.