AMSTERDAM - Sony verwacht dit jaar minder camera's, tv's en Playstations te verkopen dan in 2011. Dankzij een reorganisatie en een groei in de verkoop van smartphones rekent Sony voor dit jaar nog steeds op winst.

Dat blijkt uit nieuwe verwachtingen die het Japanse bedrijf gepresenteerd heeft bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers.

In 2011 verkocht Sony 21 miljoen digitale camera’s. Naar verwachting zullen dat er dit jaar 16 miljoen zijn. De verkoop van tv’s gaat van 19,6 naar 14,5 miljoen en het aantal verkochte exemplaren van de Playstation 2 en 3 neemt waarschijnlijk af van 18 naar 16 miljoen.

Tegelijkertijd groeit de verkoop van smartphones, pc’s en de PSP en PS Vita. De groei in de verkoop van telefoons wordt grotendeels veroorzaakt door de overname van Sony Ericsson.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van Sony. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Winst

Sony rekent er op dit jaar een positief resultaat neer te zetten. Het nettoverlies in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar kwam nog wel uit op omgerekend 150 miljoen euro. Het bedrijf zegt echter 'op koers' te liggen voor een jaarwinst van ruim 192 miljoen euro.

De nieuwe CEO Kazuo Hirai is al enkele maanden bezig het bedrijf te reorganiseren. Als het gevolg daarvan zullen 10.000 banen verdwijnen.