AMSTERDAM - Microsoft is door het bedrijf Surfcast aangeklaagd omdat de softwarefabrikant een patent van de firma zou hebben geschonden door de toepassing van 'live tiles' in de interfaces van Windows 8 en Windows Phone 8.

Dat melden verschillende media, waaronder Cnet.

In Windows 8 en Windows Phone worden op het thuisscherm tegels getoond die live-informatie kunnen geven over bijvoorbeeld het weer, nieuws, of sociale media. De tegels zijn vergelijkbaar met de icoontjes van apps in iOS en Adroid, maar dan dus met live-informatie.

Microsoft gebruikt het concept van live tiles al sinds de introductie van de Windows Phone 7, twee jaar geleden, maar met de lancering van Windows 8 en Windows Phone 8, en in het bijzonder de Surface tablets, lijkt Surfcast nu een opening te hebben gevonden om een patentzaak aan te spannen.

Betalen

Surfcast zegt een patent in handen te hebben dat al is aangevraagd in 2000, en in 2004 is toegewezen. Het bedrijf eist nu dat Microsoft een schadevergoeding betaalt voor gemiste inkomsten.

De Windowsmaker zou al vanaf 2009 op de hoogte zijn van het patent van Surfcast. Microsoft heeft nog niet op de zaak gereageerd.

Lees onze review van Windows 8