AMSTERDAM - De eigen Surface-tablet van Microsoft blijft voor onrust bij pc-fabrikanten zorgen. Acer is niet gerust op Windows RT en stelt tablets met deze versie van Windows 8 uit tot het tweede kwartaal van 2013.

Dat laat topman Jim Wong aan Reuters weten.

Surface is een tablet waarbij Microsoft zowel de hardware als software zelf ontwikkeld heeft. Acer uitte eerder al kritiek op het besluit. Microsoft concurreert nu met de eigen hardwarepartners.

Wong stelt dat Acer de verkoop van Windows RT-tablets uitgesteld heeft tot het tweede kwartaal van 2013, terwijl de apparaten eerst begin volgend jaar op de markt zou komen. "We waren van plan heel agressief de markt te betreden, maar vanwege de Surface zijn we voorzichtiger", aldus Wong.

Windows RT

Windows RT is één van de vier versies van Windows 8. De iets beperktere variant is speciaal ontwikkeld voor op tablets met een ARM-chip. "Ik weet niet wat er nu komt, wat Microsoft wil gaan doen. We houden in de gaten hoe de Surface het doet en hoe RT wordt geaccepteerd door consumenten."

Acer komt nog wel met andere Windows 8-producten.

Volgens Wong hebben Asus en Lenovo al voor de lancering van de Surface hun Windows RT-tablets aangekondigd. Deze apparaten worden vanaf 599 dollar verkocht terwijl Microsoft de Surface vanaf 499 dollar op de markt brengt.

De topman van Acer stelt dan ook dat het bedrijf nog vragen heeft rond kosten van Windows RT.

Windows 8 werd vrijdag 26 oktober gelanceerd. Lees onze review van het nieuwe besturingssysteem.