AMSTERDAM - De iPad Mini is alweer de vijfde iPad die Apple uitbrengt, maar de eerste met een kleiner 7,9 inch scherm en een lagere prijs. Blijft de iPad Mini overeind in vergelijking met zijn grote broer en 7 inch-tablets van concurrenten?

De iPad Mini (16 GB) wordt vanaf vrijdag 2 november in Nederland verkocht voor 329 euro. Daarmee is de tablet goedkoper dan de normale iPad van Apple (499 euro). De iPad 2 is bovendien nog verkrijgbaar voor 399 euro.

De kleinere iPad moet dus de onderkant van de markt bedienen en is daarom uitgerust met een kleiner en minder goed scherm en een minder snelle processor.

Belangrijke vragen zijn of deze compromissen te verantwoorden zijn in verband met de lagere prijs, of de iPad Mini het gevoel van de originele Appletablet behoudt en hoe de kwaliteit zich verhoudt tot de (goedkopere) Androidalternatieven.

Ontwerp

De iPad Mini is geen kleine kopie van de originele iPad. De tablet heeft een andere behuizing en is veel dunner (7,2 tegenover 9,4 millimeter). Bovendien zijn de hoeken anders afgerond, heeft de achterkant een andere kleur en zijn de randen rond het scherm veel dunner geworden.

De behuizing is volledig van aluminium gemaakt en voelt mede daardoor erg stevig aan. De afwerking is uitmuntend en het verschil met de kleine tablets van concurrenten is dan ook echt te merken. De iPad Mini weet het high end-gevoel van de originele iPad te behouden, maar dan voor een lagere prijs.

Formaat

Het apparaat is net in één hand te houden en weegt 308 gram, ongeveer twee keer zo licht als de normale iPad. De iPad Mini ligt heel prettig in de hand door de gereduceerde dikte en het gewicht. De tablet is lichter dan bijvoorbeeld de Nexus 7, Galaxy Tab 2 7 inch en Galaxy Tab 7.7.

  iPad Mini Nexus 7
Prijs Vanaf €329 Vanaf €250
Scherm 7,9 inch IPS-scherm 7 inch HD-scherm
Resolutie 1024x768 (163 ppi) 1280x800 (216 ppi)
Accu 10 uur gebruik 10 uur gebruik
RAM ‘512 MB’ 1 GB
Geheugen 16 GB 16 GB
OS iOS 6 Android 4.1
Maten 200x134,7x7,2 mm 198,5x120x10,5 mm
Gewicht 308 gram 340 gram
Chip Dual core A5 Quad core Tegra 3
Camera Voor en achter Voor
  Galaxy Tab 2 Galaxy tab 7.7
Prijs Vanaf €300 € 599
Scherm 7 inch TFT LCD-scherm 7,7 inch Super AMOLED Plus
Resolutie 1024x600 (169 ppi) 1280x800 (196 ppi)
Accu 9 uur gebruik 10 uur gebruik
RAM 1 GB 1 GB
Geheugen 8 GB 16 GB
OS Android 4.0 Android 3.2
Maten 193x122x10,5 mm 196x133x7,9 mm
Gewicht 345 gram 335 gram
Chip Dual core Dual core
Camera Voor en achter Voor en achter

De dunne randen aan de zijkant van het scherm zorgen er bij de iPad Mini voor dat een 7,9 inch-scherm in een relatief kleine behuizing past. Het gebrek aan een dikke rand zorgt er wel voor dat vingers vaak per ongeluk op het scherm worden gehouden. Apple heeft een speciale techniek gebruikt om te voorkomen dat deze vinger de besturing beïnvloedt.

Het apparaat kan inschatten welke vinger voor besturing gebruikt wordt en welke niet. In de praktijk werkt dit goed en is het handig bij bijvoorbeeld het lezen van boeken en spelen van games.

Schermkwaliteit

Het scherm is de eerste opoffering die Apple heeft moeten doen om de prijs van de iPad Mini enigszins laag te houden. Hoewel de derde en vierde generatie iPads een Retinascherm hebben, krijgt de Mini een resolutie van 1024x768 pixels. Vergelijkbaar met de iPad 2.

In de praktijk valt dit direct op bij het lezen van tekst en bekijken van grote en scherpe foto’s. Uitgezoomd ziet de tekst op een iPad Mini er wat waziger uit.

De kleine tablets van concurrenten, behalve de Galaxy Tab 2, hebben ook allemaal een (iets) hogere resolutie. De verschillen zijn in de praktijk klein, maar met het blote oog wel waar te nemen. Vooral bij het browsen en lezen van pdf-bestanden of boeken.

Ook al doet het scherm van de kleine iPad op het eerste gezicht scherp aan, de concessie is duidelijk en merkbaar.

Kleuren

De Galaxy Tab 7.7 en Nexus 7 presenteren niet alleen qua scherpte beter. Zeker de 7.7 heeft ook een betere kleurweergave waardoor foto's en video's er levendiger uit zien. De tablet van Samsung is dan ook een stuk duurder dan de iPad mini.

De kleurweergave van de iPad 3 en iPad 4 is ook beter dan die van de kleine versie. De kleuren zijn in de grote modellen feller en het gehele scherm is helderder. Dit valt op bij games, video’s en foto’s. Felrood ziet er op de iPad Mini bijvoorbeeld wat dof uit.

Snelheid

Als tweede heeft Apple ingeleverd op de processor. De iPad Mini is uitgerust met een A5 dual core-chip. De iPad 3 heeft een A5X-processor en de iPad 4 zelfs een A6X. In beide gevallen is de iPad Mini daardoor iets langzamer, waarbij het verschil met de iPad 4 in een directe vergelijking goed merkbaar is.

Dat komt bijvoorbeeld naar voren bij het opstarten van apps en games en het laden van websites. In de praktijk is de iPad Mini echter alles behalve langzaam. Het apparaat verslaat de Androidconcurrenten qua snelheid in diverse benchmarktests en in het dagelijks gebruik.

Minder snel dan een iPad 4 betekent dus nog niet dat de Mini ook echt langzaam is.

Compromissen

Deze compromissen zijn dus niet allemaal minpunten. Daarnaast wordt de relatief hoge prijs, in vergelijking met de Nexus 7 en Kindle Fire HD, deels verantwoord door het stevige gevoel dat de eerder genoemde behuizing geeft.

En ook al pakt de snelheid in vergelijking met de grotere iPad negatief uit, de vloeiende en snelle werking van de iPad Mini kan ook als pluspunt gezien worden omdat sommige Androidconcurrenten nog wel eens haperen bij het opstarten van apps, het wisselen van schermen en het draaien van de tablet.

Apps en accu

Bovendien beschikt de iPad Mini over 275.000 apps die speciaal voor de iPad gemaakt zijn. Android kent ook veel apps, maar weinig zijn specifiek voor tablets ontworpen. Daardoor maken niet alle applicaties optimaal gebruik van het grotere scherm.

Een ander punt waarmee de iPad Mini de concurrentie achter zich laat is de accuduur. Hoewel concurrenten met nagenoeg dezelfde batterijduur adverteren, blijkt de iPad Mini het in praktijktesten veel langer uit te houden bij hetzelfde gebruik. De Galaxy Tab 7.7 komt het dichtst bij de Mini in de buurt, maar bijvoorbeeld de Nexus 7 houdt het gemiddeld anderhalf uur minder lang uit.

Foto's en iOS

De foto’s gemaakt met de iPad Mini zijn bovendien van voldoende kwaliteit. In vergelijking met de nieuwste smartphone kan de 5 megapixel-camera niet imponeren, maar de Galaxy Tab 2 en Tab 7.7 beschikken maar over 3 megapixels en hebben bovendien last van veel ruis. De Nexus 7 heeft alleen een camera aan de voorkant.

We willen nog wel een kanttekening plaatsen bij iOS. Het wordt wel eens tijd dat het besturingssysteem een update krijgt waardoor het tablets meer eer aan doet.

Ondanks de 275.000 apps waarmee alle iPads volledig tot hun recht komen, blijft het thuisscherm een uitvergrote versie van de software op een iPhone. Er is geen live-informatie op het thuisscherm te zien (zoals in Windows 8) en het plaatsen van widgets (zoals in Android) is ook niet mogelijk.

Conclusie

De iPad Mini wint het van de 7 inch-tablets van concurrenten op het gebied van snelheid, gewicht, stevigheid , accuduur en apps, maar moet wat betreft schermkwaliteit terrein prijsgeven. Een eenvoudige overwinning dus.

Toch bleven wij ons tijdens de gehele test afvragen waar we de iPad Mini moeten positioneren. Het is een betaalbare, maar niet per se goedkope tablet. De Nexus 7 en bijvoorbeeld Kindle Fire HD (niet in Nederland te koop) zijn stukken goedkoper.

Een vergelijking is daarom niet altijd helemaal eerlijk en ook al moet de Nexus 7 het afleggen op diverse punten, ook dit blijft een hele goede en vooral goedkopere tablet.

Het is daarom het best om de kleine iPad op zichzelf te beoordelen. De iPad Mini is een uitstekende en snelle tablet met veel apps. Het is jammer dat de uitmuntende schermkwaliteit van de iPad 3 en 4 niet beschikbaar is, maar Apple weet ondanks een iets lagere prijs toch het high end-gevoel te behouden.

Dan blijven wij alleen nog zitten met de vraag waarom Apple geen 8 GB-model maakt voor 250 euro.

Pluspunten:
- Snel
- Relatief groot scherm
- Veel apps
- Stevige behuizing

Minpunten:
- Prijs
- Schermkwaliteit

Review: iPad Mini

De iPad Mini is alweer de vijfde iPad die Apple uitbrengt, maar de eerste met een kleiner 7,9 inch scherm en een lagere prijs. Blijft de iPad Mini overeind in vergelijking met de originele tablet van Apple en 7 inch-tablets van concurrenten? © NU.nl/Dennis van Luling
De iPad Mini is geen kleine kopie van de originele iPad. De tablet heeft een andere behuizing en is veel dunner (7,2 tegenover 9,4 millimeter). Bovendien zijn de hoeken anders afgerond, heeft de achterkant een andere kleur en zijn de randen rond het scherm veel dunner geworden. © NU.nl/Dennis van Luling
De behuizing is volledig van aluminium gemaakt en voelt daardoor erg stevig aan. Steviger dan alle kleine tablets van concurrenten die van plastic zijn gemaakt. De iPad Mini weet het high end-gevoel van de originele iPad te behouden, maar dan voor een lagere prijs. © NU.nl/Dennis van Luling
Het scherm is de eerste opoffering die Apple heeft moeten doen om de prijs van de iPad Mini enigszins laag te houden. Hoewel de derde en vierde generatie iPads een Retinascherm hebben, krijgt de Mini een resolutie van 1024x768 pixels. Vergelijkbaar met de iPad 2. © NU.nl/Dennis van Luling
Als tweede heeft Apple ingeleverd op de processor. De iPad Mini is uitgerust met een A5 dual core-chip. De iPad 3 heeft een A5X-processor en de iPad 4 zelfs een A6X. In beide gevallen is de iPad Mini daardoor iets langzamer, waarbij het verschil met de iPad 4 in een directe vergelijking goed merkbaar is. © ANP
De iPad Mini wint het van de goedkopere 7 inch-tablets van concurrenten op het gebied van snelheid, gewicht, stevigheid en apps, maar moet wat betreft schermkwaliteit een heel klein beetje terrein prijsgeven. © NU.nl/Dennis van Luling
Toch bleven wij ons tijdens de gehele test afvragen waar we de iPad Mini moeten positioneren. Het is een betaalbare, maar niet per se goedkope tablet. Waardoor een vergelijking met tablets als de Nexus 7 niet helemaal op gaat. Tegen zijn grote broer die 170 euro meer kost, kan de iPad Mini logischerwijs dan weer niet op. © AFP
Het is daarom het best om de kleine iPad op zichzelf te beoordelen. De iPad Mini is een uitstekende en snelle tablet met veel apps. Het is jammer dat de uitmuntende schermkwaliteit van de iPad 3 en 4 niet beschikbaar is, maar met een prijs van 329 euro weet Apple het high end-gevoel te behouden. © AFP