AMSTERDAM - De tweedehandsmarkt voor iPads floreert door de aankondiging van de iPad 4 en de iPad Mini.

Zeven maanden na de lancering van de derde generatie iPad, kondigde Apple vorige week alweer twee nieuwe modellen aan. De snellere iPad 4 en de kleinere en goedkopere iPad Mini.

Dat is goed nieuws voor wie genoegen neemt met een oudere versie, want het aanbod in tweedehands apparaten zal een flinke oppepper krijgen. En dat, terwijl het altijd al storm loopt op de markt voor gebruikte iPads.

Reacties

"In verband met de aanschaf van een iPad Mini, doe ik mijn vier maanden nieuwe zwarte iPad 3 met retina scherm en 64 GB opslaggeheugen in de verkoop". Deze advertentie van Roel heeft maar kort op Marktplaats gestaan.

De reacties stroomden vanaf het eerste uur binnen en al snel was iemand bereid om de gevraagde 500 euro op tafel te leggen. De koper vindt het geen probleem om ook nog eens drie uur in de auto te moeten zitten om zijn iPad op te halen. Hij vindt het een gouden deal, want inclusief de accessoires kostte de iPad in de winkel ruim 850 euro.

Honderden advertenties

Het is slechts één van de vele voorbeelden die laten zien dat de tweedehandsmarkt voor iPads floreert. Alleen al op Marktplaats staan honderden advertenties die haast zonder uitzondering goed worden bekeken.

Zelfs de iPad 1 blijkt nog steeds gewild, terwijl nummer vier vanaf vrijdag in de winkels ligt.

Nu Apple de lancering van de iPad 4 en iPad Mini heeft aangekondigd, is het nog een graadje erger dan anders. "Elke keer als er een nieuw product op de markt komt, stijgt het aantal tweedehands producten enorm", zegt een woordvoerder van Macs and More, eigenaar van de website TweedehandsMac.nl.

Crisis

Dat aanbod kan volgende week, als de eerste mensen hun iPad 4 binnen hebben, met wel 30 procent oplopen.

"Er is een groep die altijd het nieuwste van het nieuwste wil hebben, maar er zijn nog veel meer mensen die in een gebruikte iPad zijn geïnteresseerd. Zeker in deze economisch zware tijden willen mensen minder geld uitgeven. De massale verkoop van tweedehands modellen is dan een uitkomst."

Degelijke producten

Eric Prins, oprichter van de site iPadkopen.com, ziet dezelfde tendens. "Producten van Apple blijven heel degelijk, daarom zijn ze ook tweedehands goed te verkopen. Windows laptops worden met het verstrijken van de tijd trager. Daarom worden ze soms tegen slechts 100 of 150 euro onder de nieuwprijs doorverkocht."

Leapp.nl, ook eigendom van Macs and More, biedt tweedehands Appleproducten met garantie aan. Ze gaan als warme broodjes over de toonbank, vertelt de woordvoerder.

"We verkopen nu een iPad 2 met 16 GB geheugen voor 299 euro. Daar is extreem veel vraag naar. De markt voor Apple groeit enorm en de tweedehandsmarkt groeit net zo hard mee. Eigenlijk willen alleen de echte Mac gebruikers van het eerste uur altijd de meest recente variant hebben. Voor anderen maakt het niet zo veel uit."

Lees over onze eerste ervaring met de iPad Mini