AMSTERDAM - Google heeft maandag nieuwe toestellen aan zijn Nexus-lijn toegevoegd. Het bedrijf introduceerde een nieuwe tablet, de Nexus 10, en een nieuwe smartphone, de Nexus 4. Ook werd onder meer Androidversie 4.2 onthuld.

De Nexus 10-tablet van Samsung is de grotere broer van de Nexus 7, de 7-inch tablet die Google afgelopen zomer op de markt bracht. Het toestel heeft volgens Google de hoogste tabletresolutie ter wereld: het 10,1-inch scherm kan 2560 bij 1600 pixels weergeven, wat een pixeldichtheid van 300 pixels per inch betekent.

Dualcore

De nieuwe tablet is 8,9 millimeter dik en weegt 603 gram. Het toestel draait op een dualcore A15-processor, beschikt over 2GB werkgeheugen en zal verkrijgbaar zijn met 16 of 32 GB aan ingebouwd flashgeheugen. Achter op het toestel prijkt een 5-megapixelcamera die full-hd video-opnames maakt, terwijl gebruikers via de voorste camera kunnen videochatten in 720p-kwaliteit.

Google heeft de nieuwe tablet van een accu voorzien, waarmee gebruikers tot negen uur lang video’s kunnen afspelen. De stand-bytijd bedraagt volgens Google ruim 500 uur. De Nexus 10 draait standaard op het nieuwe Android 4.2. De tablet komt op 13 november op de markt. De variant met 16GB zal 399 dollar kosten, terwijl de 32GB-variant 499 dollar kost. Wanneer de tablet in Nederland verkrijgbaar zal zijn, is nog niet bekend.

'Grotere' Nexus 7

Naast een grotere tablet, presenteerde Google maandag ook een nieuwe variant van zijn bestaande tablet, de Nexus 7. Van de 7-inch tablet verschijnt een uitvoering met 32GB, terwijl het huidige instapmodel met 8GB verdwijnt.

Het voormalige topmodel, dat over 16GB aan opslagcapaciteit beschikt, wordt het nieuwe instapmodel. De prijzen bedragen respectievelijk 199 en 249 euro.

Nexus 4

Ook onthulde Google maandag de Nexus 4, een nieuwe Androidsmartphone die wordt geproduceerd door LG. De Nexus 4 draait eveneens op Android 4.2 en heeft een quadcore-processor van Qualcomm aan boord.

De Nexus 4 beschikt daarnaast over een 4,7-inch HD IPS+-scherm met een resolutie van 1280 bij 768 pixels. Het toestel heeft een 8-megapixelcamera achterop, waarmee ook full-hd video’s kunnen worden gemaakt. Voorop prijkt een 1,3-megapixelcamera die video-opnames maakt in 720p-kwaliteit.

Draadloos opladen

De nieuwe smartphone weegt 139 gram en is 9,1 millimeter dik. Het apparaat is voorzien van een accu met een capaciteit van 2100 mAH. Deze accu is draadloos op te laden door het toestel op een oplaadmat te plaatsen.

De Nexus 4 komt op 13 november op de markt, maar wanneer het toestel naar Nederland komt, is nog niet bekend. Het toestel zal verkrijgbaar zijn met 8 of 16GB aan opslagcapaciteit voor respectievelijk 299 of 349 dollar.

Android 4.2

Samen met de nieuwe toestellen introduceerde Google maandag ook Androidversie 4.2, een doorontwikkelde variant van Android 4.1 Jelly Bean. Het nieuwe besturingssysteem kent een aantal vernieuwingen. Zo kunnen via Google Account meerdere gebruikers inloggen op hetzelfde toestel en is het volgens Google gemakkelijker om als gebruiker tussen verschillende apparaten – zoals een smartphone en tablet – te wisselen.

Een andere vernieuwing is Photo Sphere, een camera-toepassing waarmee gebruikers foto’s kunnen maken die de wereld om hen heen in 360 graden weergeven. Eveneens nieuw zijn Gesture Typing, wat het typen op touchscreens soepeler en sneller moet laten verlopen, en ondersteuning voor het draadloos streamen van beeld naar televisies en andere externe schermen.

Google Now uitgebreid

Ook beschikt Android 4.2 over een nieuwe versie van Google Now. De zoekfunctie die zoekresultaten en andere nuttige informatie overzichtelijk moet weergeven in kaarten, is uitgebreid met meer kaarttypes. Zo geeft Google Now nu ook informatie over vluchten, restaurantreserveringen en hotelboekingen.

Google heeft laten weten dat de nieuwe Androidversie vanaf 13 november geleverd wordt op de nieuwe Nexus-toestellen. Wanneer het besturingssysteem zijn weg zal vinden naar oudere Android-toestellen, is nog niet duidelijk.