AMSTERDAM - Nokia behoort volgens onderzoeksbureau IDC niet meer tot de top 5 van smartphonefabrikanten. HTC en Blackberrymaker RIM verliezen bovendien flink terrein.

Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers die IDC gepubliceerd heeft.

In het derde kwartaal van 2012 (juli, augustus en september) bleek Samsung leider te zijn wat betreft het aantal verscheepte smartphones. Met 56,3 miljoen smartphones laat de Zuid-Koreaanse fabrikant Apple (26,9 miljoen) ver achter zich.

Nokia staat dus niet meer in de top 5 en IDC noemt daarom niet het aantal verscheepte exemplaren. Het Finse bedrijf verkocht afgelopen kwartaal 6,3 miljoen smartphones, zo bleek recentelijk uit de kwartaalcijfers.

Beweeg de cursor over het diagram om het percentage te zien . De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Nokia stond sinds 2004, toen IDC begon met het meten van de smartphonemarkt, in de top 5. In het eerste kwartaal van 2011, anderhalf jaar geleden, was Nokia zelfs nog marktleider. Die positie was sindsdien twee keer in handen van Apple en inmiddels vier keer in handen van Samsung.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Kansen

"Het verlies van Nokia heeft kansen gecreëerd voor concurrenten", stelt onderzoek Kevin Restivo. "De smartphonemarkt is echter nog relatief jong. Er is nog ruimte voor fabrikanten en besturingssystemen om te groeien, daar hoort Nokia ook bij."

HTC, ZTE en RIM blijven Nokia net voor. RIM, verantwoordelijk voor Blackberry’s, ziet het marktaandeel met 34,7 procent teruglopen. De daling bij HTC komt uit op 42,5 procent in vergelijking met een jaar geleden.

De totale smartphonemarkt groeide in het derde kwartaal met 45,3 procent tot 179,7 miljoen verscheepte exemplaren.