AMSTERDAM - De dominantie van Apple op de tabletmarkt begint af te nemen. Het marktaandeel van de iPad is flink gedaald en Apple verkocht minder tablets dan investeerders hadden verwacht.

Donderdagavond presenteerde Apple de kwartaalcijfers met betrekking op de maanden juli, augustus en september.

In die drie maanden werden 14 miljoen iPads verkocht. Dat waren er weliswaar flink meer dan een jaar geleden, maar minder dan het vorige kwartaal en minder dan investeerders en analisten verwacht hadden.

Er was gerekend op 18 miljoen iPads.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Marktaandeel

Uit cijfers van onderzoeksbureau Strategy Analytics blijkt bovendien dan het marktaandeel van de iPad in het derde kwartaal van 2012 flink is afgenomen. Een jaar geleden was Apple goed voor 64,5 procent van de tabletmarkt. Nu is dat nog 'slechts' 56,7 procent.

De daling heeft vooral te maken met de opkomst van Androidtablets die inmiddels goed zijn voor 41,3 procent van de markt.

Beweeg het diagram over de lijn om de aantallen te zien . - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In Nederland is Apple overigens nog steeds heer en meester op de tabletmarkt. De iPad was in de maand augustus goed voor 72,3 procent van de tabletverkoop.

Apple kondigde eerder deze week een vierde generatie iPad en de iPad Mini aan. Beide tablets zijn vanaf 2 november te koop. Lees over onze eerste ervaring met de iPad Mini.