AMSTERDAM - Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics zou in het derde kwartaal zo'n 60 miljoen smartphones hebben verkocht.

Dat meldt persbureau AP.

Samsung maakte in de nacht van donderdag op vrijdag de kwartaalcijfers bekend.

De electronicagigant boekt een recordwinst. Het verdubbelde bijna de nettowinst van een jaar eerder.

Samsung heeft het record te danken aan de goedlopende verkoop van de Galaxy smartphones. Samsung laat weten dat meer dan de helft van de totale omzet voortkomt uit de verkoop van de Galaxy-serie. Dat zijn telefoons en tablets.

Operationele winst

De netto-inkomsten van Samsung zijn in het derde kwartaal uitgekomen op een totaal van 6,56 biljoen Zuid-Koreaanse won, wat neerkomt op 5,97 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat 3,44 biljoen won.

Samsung meldt een operationele winst van 8,12 biljoen won (7,39 miljard dollar). De operationele winst van het derde kwartaal is 91 procent meer dan een jaar eerder.

De omzet laat een stijging van 26 procent zien tot eveneens een record van 52,2 biljoen won. Dit jaar heeft het bedrijf elk kwartaal weer een record gebroken.

Samsung voegde de verkoopcijfers van de smartphones niet toe aan de kwartaalcijfers, maar zou dus volgens presbureau AP zo'n 60 miljoen smartphones hebben verkocht. Apple verkocht 26,9 miljoen iPhones in dezelfde periode.