CUPERTINO - Apple verkocht in het vierder kwartaal van zijn gebroken boekjaar 26,9 miljoen iPhones, 58 procent meer dan een jaar eerder. De verkoop van de iPad steeg met ruim een kwart tot 14 miljoen stuks.

Dat maakte het bedrijf donderdagavond (Nederlandse tijd) bekend.

De verkoop van Mac-computers steeg met 1 procent tot 4,9 miljoen stuks. Er gingen 5,3 miljoen iPods over de toonbank, een afname met bijna een vijfde.

Apple heeft in een nettowinst geboekt van 8,2 miljard dollar. Een jaar eerder hield het bedrijf onder de streep 6,6 miljard dollar over. De omzet bedroeg 36 miljard dollar, tegen 28,3 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

De winst per aandeel bedroeg in het vierde kwartaal 8,67 dollar. Dat is iets minder dan analisten gemiddeld hadden voorspeld. Het bestuur van de technologiereus wil aandeelhouders een dividend van 2,65 dollar per aandeel betalen.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien . - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Nettowinst

Over het gehele boekjaar kwam de nettowinst uit op 41,7 miljard dollar, tegen 25,9 miljard een jaar eerder. De omzet groeide van 108,2 naar 156,5 miljard dollar.

Apple verwacht voor het eerste kwartaal van het huidige boekjaar een omzet van 52 miljard dollar en een winst per aandeel van 11,75 dollar. Daarmee is het voorzichtiger in zijn prognose dan analisten, die gemiddeld rekenen op een omzet van 55 miljard en een winst per aandeel van ruim 15 dollar.

iPad mini

Het technologiebedrijf presenteerde eerder deze week twee nieuwe iPads, waaronder de iPad mini, een kleinere variant van de populaire tabletcomputer. Het apparaat wordt gezien als het antwoord van Apple op de kleinere tablets waar bijvoorbeeld de Zuid-Koreaanse aartsrivaal Samsung succesvol mee is.

Critici menen echter dat Apple met zijn laatste producten niet meer zo innovatief is als onder Steve Jobs, die ruim een jaar geleden wegens ziekte terugtrad als topman en kort daarna overleed. Het bedrijf uit Cupertino zou teren op bestaande succesnummers. Ook van de iPhone 5 werd meer verwacht.

Lees over onze eerste ervaring met de iPad Mini