AMSTERDAM – Samsung heeft in de Verenigde Staten (VS) te maken met een nieuwe tegenslag in de patentstrijd met Apple.

De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) heeft in een voorlopig oordeel (pdf) gesteld dat Samsung vier patenten van Apple heeft geschonden.

De iPhonemaker beweerde dat de Zuid-Koreaanse concurrent in totaal zes patenten heeft geschonden, maar op twee patenten werd Samsung ‘vrijgesproken’.

De voorlopige uitspraak komt van één rechter. Zijn voorlopige besluit wordt in februari beoordeeld door de zeskoppige jury van de ITC. De uitspraak geldt daarbij als richtlijn, maar is dus nog niet definitief.

Verbod

De ITC is het orgaan dat gaat over welke producten wel en niet geïmporteerd mogen worden in de VS. Een verbod kan dus relatief eenvoudig worden uitgevoerd. De verwachting is dat Apple daar ook op zal aansturen.

Een eventueel verbod zou volgens the New York Times gelden voor de smartphones Captivate, Transform en Fascinate en de Galaxy Tab. Bepaalde patenten worden echter in veel meer toestellen gebruikt.

De patenten die Samsung geschonden zou hebben, hebben betrekking op touchscreentechnologieën, het ontwerp van de iPhone en audiotechnologie.

Lees alles over de patentoorlog tussen Apple en Samsung