SAN JOSE - Apple wil met de iPad Mini een heel nieuwe markt aanboren. De kleine tablet is goedkoper, iets minder snel en heeft een lagere resolutie. Blijft hij overeind in een praktijktest?

NU.nl kon de iPad Mini na de presentatie in San Jose alvast even kort uitproberen. Hieronder de eerste indruk.

De iPad Mini gaat 329 euro kosten, heeft een 7,9 inch scherm, is 7,2 millimeter dik, 308 gram zwaar en is geheel gemaakt van aluminium.

De kleine tablet voelt snel, soepel en stevig aan en is een lust voor het oog. Zoals marketingbaas Phil Schiller tijdens de presentatie al zei: “Het is niet zo maar een kleine iPad, maar een heel nieuw ontwerp.”

Uiterlijk

Dat valt dan ook direct op. De randen zijn op een andere manier afgerond, de iPad Mini is een stuk dunner (7,2 in plaats van 9,3 millimeter) en de rand rond het scherm is vooral aan de zijkanten veel smaller.

De behuizing van de tablet is gemaakt van aluminium en daardoor voelt de iPad Mini steviger aan dan de directe concurrenten Kindle Fire HD en Nexus 7. Het gewicht (308 gram) is tegelijkertijd opvallend laag. Dat maakt de iPad Mini een stuk mobieler dan zijn grote broer. De tablet is daarom meer geschikt voor gebruik in de trein of even tussendoor op locatie.

Formaat

Het relatief grote scherm van 7,9 inch past vanwege de dunne bezel in een kleinere behuizing. Directe concurrenten als de Kindle Fire HD en de Nexus 7 hebben met 7 inch een kleiner scherm, maar een nagenoeg even grote behuizing.

De iPad Mini meet 200 x 134,7 x 7,2 millimeter. De Nexus 7 is 198,5 x 120 x 10,45 millimeter en de Kindle Fire HD 193 x 137 x 10,3 millimeter. De Nexus 7 is dus wel een stuk minder breed.

Het 7,9 inch scherm heeft echter ook voordelen vergeleken met de 7 inch versies bij de tablets van de concurrenten. Er is meer informatie op te zien en het gaf ons tijdens de test toch net iets meer de tabletervaring.

Ook qua gewicht verslaat de iPad Mini de concurrentie. Met 308 gram is het apparaat lichter dan de Nexus 7 (340 gram) en de Kindle Fire HD (395 gram). Ter vergelijking: Een reguliere iPad weegt 652 gram.

Prijs

De vraag is voor wie de iPad Mini bedoeld is. Apple wil een nieuwe markt aanboren met een goedkopere tablet, maar daar hangt toch nog een prijskaartje aan van 329 euro. Daarvoor krijgt men het 16 GB-model. De Nexus 7 van 16 GB kost 249 euro en de Kindle Fire HD zelfs slechts 199 euro.

De iPad Mini had wat ons betreft ook net die 50 of 100 euro minder mogen kosten en dan wellicht met 8 GB, waar veel mensen ook genoegen mee nemen. Er is nu bijvoorbeeld al een iPad 2 verkrijgbaar vanaf 399 euro.

Snelheid

Aan de andere kant heeft de prijs van 329 euro er wel voor gezorgd dat het high end-gevoel van de iPad Mini behouden blijft. De tablet voelt niet aan als een goedkope versie van zijn grote broer, wat wel een grote valkuil was voor Apple.

De tablet reageerde tijdens onze korte kennismaking snel, vloeiend en soepel. Ook films afspelen en het spelen van enkele games ging zonder moeite. In een directe vergelijking met de ‘iPad 4’ viel echter wel op dat de iPad Mini over gehele linie iets langzamer is.

De kleine tablet is dan ook uitgerust met een A5-chip waar de nieuwste iPad een A6-variant heeft. Apps starten daardoor bij de vierde generatie iPad net iets sneller en ook browsen is iets vlugger. Op zichzelf voelt de iPad Mini echter alles behalve langzaam aan.

Beeldscherm

We hadden tijdens de test ook de kans het beeldscherm van de iPad Mini met die van de vierde generatie iPad te vergelijken. De kleine iPad heeft geen Retinascherm, maar krijgt een resolutie van 1024 bij 768 pixels. Dat is hetzelfde als de iPad 2.

Het verschil in scherpte is in een directe vergelijking bij foto’s en video’s wel te zien, maar is niet enorm opvallend. Bij het lezen van tekst (boeken, tijdschriften en websites) is het verschil in resolutie wel goed te zien. Vooral uitgezoomd zien kleine letters er waziger uit dan op het kraakheldere Retinascherm van de grotere iPad.

De kleurweergave en helderheid hebben we in de korte tijd niet heel uitgebreid kunnen testen. Op het eerste gezicht leken er verschillen te zijn, maar deze waren niet heel groot. Met de grote iPad laat de kleine versie zich dus moeilijk meten, maar dat kan je ook niet verwachten voor 170 euro minder.

Apps

Naast schermformaat, afmeting en het besturingssysteem zijn applicaties een groot en belangrijk verschil tussen de iPad Mini en concurrenten als de Nexus 7 en Kindle Fire HD.

Omdat de verhouding van het scherm gelijk is gebleven aan dat van de normale iPad kunnen alle 275.000 applicaties die ontworpen zijn voor de iPad gewoon functioneren op de kleine tablet.

In vergelijking met Androidtablets is dat een groot voordeel voor Apple. Android schaalt automatisch applicaties die gemaakt zijn voor de kleine schermen van smartphones. Daardoor ontstaat er in sommige gevallen nutteloze ruimte in apps en maken de programma’s geen gebruik van de grotere schermen. Bovendien is er voor ontwikkelaars minder druk om een aparte tablet-app te maken.

Conclusie

Concluderend kunnen we zeggen dat de iPad Mini qua uiterlijk (dikte, gevoel en behuizing) de betaalbare concurrentie eenvoudig achter zich laat. Ook het aantal apps pakt in het voordeel van Apple uit. De tablet is snel en heeft een goed scherm.

We hebben de iPad Mini helaas niet direct kunnen vergelijken met een tablet als de Nexus 7, dus dat blijft materiaal voor de uitgebreide review. Ook een goede cameratest volgt dan.

Het nadeel op dit moment blijft voor ons de prijs. Met 329 euro is de iPad Mini eigenlijk net iets te duur om echt tot de goedkope tablets te behoren. Goedkoop is echter iets anders dan betaalbaar. De Mini is bovendien een stuk mobieler dan de 9,7 inch-variant en is op zichzelf een bijzonder goede tablet die zijn geld dubbel en dwars waard is.

Bekijk hier alle specificaties van de iPad Mini. De tablet is vanaf 26 oktober voor te bestellen in Nederland. Het wifi-model zal op 2 november in de winkels liggen.

Hands-on: iPad Mini

Apple wil met de iPad Mini een heel nieuwe markt aan te boren. De kleine tablet is goedkoper, iets minder snel en heeft een lagere resolutie. Blijft hij overeind in een praktijktest? © ANP
De iPad Mini gaat 329 euro kosten, heeft een 7,9 inch scherm, is 7,2 millimeter dik, 308 gram zwaar en is geheel gemaakt van aluminium. © ANP
De kleine tablet voelt snel, soepel en stevig aan en is een lust voor het oog. Zoals marketingbaas Phil Schiller tijdens de presentatie al zei: “Het is niet zo maar een kleine iPad, maar een heel nieuw ontwerp.” Dat valt dan ook direct op. De randen zijn op een andere manier afgerond, de iPad Mini is een stuk dunner (7,2 in plaats van 9,3 millimeter) en de rand rond het scherm is vooral aan de zijkanten veel smaller. © ANP
We hadden tijdens de test ook de kans het beeldscherm van de iPad Mini met die van de vierde generatie iPad te vergelijken. De kleine iPad heeft geen Retinascherm, maar krijgt een resolutie van 1024 bij 768 pixels. Vergelijkbaar met de iPad 2. Het verschil in scherpte is in een directe vergelijking bij foto’s en video’s wel te zien, maar is niet enorm opvallend. Bij het lezen van tekst (boeken, tijdschriften en websites) is het verschil in resolutie wel goed te zien. Vooral uitgezoomd zien kleine letters er waziger uit. © ANP
Concluderend kunnen we zeggen dat de iPad Mini qua uiterlijk (dikte, gevoel en behuizing) de betaalbare concurrentie eenvoudig achter zich laat. Ook het aantal apps pakt in het voordeel van Apple uit. De tablet is snel en heeft een goed scherm. Het nadeel op dit moment blijft voor ons de prijs. Met 329 euro is de iPad Mini eigenlijk net iets te duur om echt tot de goedkope tablets te behoren. Toch is de Mini een stuk mobieler dan de 9,7 inch-variant en is het op zichzelf een bijzonder goede tablet die zijn geld dubbel en dwars waard is. © AFP