AMSTERDAM - Het Amerikaanse patentbureau heeft een patent van Apple voorlopig ongeldig verklaard. Mede op basis van dit patent voor 'rubber-banding' won Apple onlangs een belangrijke patentzaak van Samsung.

Rubber-banding is het effect dat iPhone-gebruikers zien als ze het einde van een lijst bereiken. Dan stuitert deze terug het scherm in als aan een elastiek.

Volgens FOSS Patents vindt het patentbureau het niet bewezen dat dit een origineel idee was toen het patent werd aangevraagd. Apple zal het patentbureau ervan moeten overtuigen dat het rubber-banding wel degelijk heeft uitgevonden, om de schorsing van het patent op te laten heffen.

Samsung heeft de beslissing van het patentbureau aangedragen als bewijs dat het jurybesluit in de Amerikaanse patentzaak tegen Apple ongeldig moet worden verklaard. Volgens de jury had Samsung inbreuk gemaakt op verschillende patenten van Apple, waaronder ook het patent op rubber-banding.

Schadevergoeding

Van de jury moet Samsung een schadevergoeding van 1 miljard dollar betalen aan Apple. Samsung heeft aan rechter Lucy Koh gevraagd het jurybesluit te verwerpen.

Onlangs won Apple in Duitsland een patentzaak van Motorola op basis van hetzelfde patent. Verschillende makers van Android-telefoons hebben het Europese patentbureau gevraagd het patent ook te schrappen.

Dat bureau zal de beslissing van de Amerikaanse collega's waarschijnlijk in overweging nemen, maar kan ook een ander besluit nemen.