SAN JOSE - Er komen binnenkort nieuwe versies van de MacBook Pro, iMac en Mac Mini uit. Bovendien introduceert Apple een nieuwe vorm van geheugen onder de naam Fusion Drive.

Dat heeft Phil Schiller, directeur Marketing van Apple, dinsdagavond (Nederlandse tijd) bekendgemaakt tijdens een evenement in San Jose. Er werd ook een iPad Mini en vierde generatie iPad geïntroduceerd.

"Een paar maanden geleden introduceerden we de 15 inch MacBook Pro met een Retinascherm", aldus Schiller. "De MacBook Pro 13 inch is echter de best verkopende Mac die we hebben. Daarom brengen we nu een verbeterd model uit." 

De MacBook Pro is dunner geworden. Het oude model is 2,4 centimeter dik terwijl de vernieuwde versie 1,9 centimeter meet. Ook het gewicht is omlaag gegaan van 2,06 kilo naar 1,58 kilo. Bovendien heeft de laptop een Retinascherm met een hogere resolutie van 2560x1600 pixels.

Specificaties

Volgens Schiller is ook de webcam en de accu verbeterd, wordt de nieuwe MacBook Pro 13 inch uitgerust met nieuwe speakers en een nieuwe Ivy Bridge-chip. Het gaat om een 2,5 GHz dual core i5-chip in het goedkoopste model.

Die versie krijgt ook 8 GB aan RAM-geheugen en 128 GB aan flashopslag. De nieuwe 13 inch MacBook Pro is vanaf dinsdag te koop in Nederland voor 1779 euro.

Mac Mini

Ook is vanaf dinsdag een nieuwe Mac Mini verkrijgbaar in de VS. Het uiterlijk blijft gelijk, maar onder de motorkap is veel veranderd. Het goedkoopste model van 649 euro krijgt een 2,5 GHz i5-processor, 4 GB aan RAM en 500 GB HDD-opslag.

Het duurdere model beschikt over een 2,3 GHz quadcore i7-chip, 4 GB aan RAM en twee keer 1 TB aan HDD-opslag. Voor deze Mac Mini moet 1049 euro betaald worden.

iMac

Tot slot komt er zoals verwacht een nieuwe lijn iMacs op de markt. Het nieuwe model is flink dunner geworden. Op het dunste punt meet de iMac 5 millimeter. Gezegd moet worden dat het scherm in het midden wel flink dikker is dan dat.

Het 27 inch model krijgt een resolutie van 2560x1440 pixels terwijl het 21,5 inch model uitgerust wordt met 1920 x 1080 pixels. Ook zouden de schermen minder moeten reflecteren en moeten de speakers voor beter geluid zorgen, aldus Schiller.

De modellen zijn beschikbaar met quadcore Ivy Bridge-processors. Voor het 21,5 inch model moet minimaal 1379 euro betaald worden, voor de 27 inch variant 1899 euro. De apparaten komen respectievelijk in november en december uit.

Nieuw geheugen

Apple introduceert in alle nieuwe Mac-modellen een nieuwe vorm van geheugen. Onder de noemer Fusion Drive worden flashgeheugen en HDD-geheugen samengevoegd. "Het besturingssysteem en de standaardprogramma's passen op het flashgeheugen", legt Schiller uit.

"Documenten, foto's en andere programma's maken standaard gebruik van het HDD-geheugen. Maar als een gebruiker veel gebruikmaakt van een bepaalde programma zal dat automatisch naar het flashgedeelte worden overgezet om de snelheid te verbeteren."

Fusion Drive moet bijna dezelfde snelheden halen als flashgeheugen, met de opslagcapaciteit van gewone harde schijven.