SAN JOSE - Apple heeft dinsdagavond (Nederlandse tijd) een nieuwe iPad en een iPad Mini gepresenteerd. De iPad Mini gaat 329 euro kosten.

Dat heeft Phil Schiller van Apple tijdens een presentatie in San Jose bekendgemaakt.

Vanaf 2 november is het wifi-model van de iPad Mini verkrijgbaar in onder meer Nederland. Het 3G-model volgt de week daarna. Voorbestellingen kunnen vanaf 26 oktober geplaatst worden.

NU.nl kon na het evenement de iPad Mini al even kort testen. Lees alles over de eerste ervaring met de kleine tablet.

iPad Mini

Over de iPad Mini zegt Schiller: "Het is niet zo maar een kleine iPad, maar een heel nieuw ontwerp." De tablet is met 7,2 millimeter een stuk dunner geworden, weegt 308 gram en heeft een 7,9 inch-scherm.

De iPad Mini beschikt verder over een 5 megapixel-camera aan de achterkant en een camera voor videobellen aan de voorkant. Ook krijgen beide nieuwe iPads de nieuwe Lightning-connector die de iPhone 5 ook heeft. De iPad Mini beschikt net als de grote broers over 10 uur accuduur.

Bovendien ondersteunt de kleine iPad net als zijn nieuwe grote broer wereldwijd 4G-netwerken. Die grote broer heeft verder een A6-chip waardoor de tablet een stuk sneller moet zijn. Net als de derde generatie iPad wordt de nieuwe iPad verkocht voor prijzen vanaf 499 euro.

Scherm

Het scherm van de iPad Mini is zoals gezegd 7,9 inch. De resolutie komt uit op 1024x768 pixels. Dat is dezelfde resolutie als de iPad 2, maar dan in een kleiner scherm.

Volgens Apple is er op het scherm van de iPad Mini veel meer te zien bij bijvoorbeeld browsen dan bij de Nexus 7. Ook benadrukt Schiller in zijn presentatie het verschil in apps. De Nexus 7 en veel andere tablets draaien op Android. Daar schalen apps gemaakt voor smartphones automatisch naar een groter scherm terwijl Apple beschikt over 275.000 apps speciaal gemaakt voor tablets.

In Nederland zal de derde generatie iPad niet meer verkocht worden. Het aanbod is vanaf nu: iPad Mini, iPad 2 en de vierde generatie iPad die dinsdag werd onthuld. Het verschil tussen de derde en vierde generatie is dan ook bijzonder klein.

Apps

Tim Cook, CEO van Apple, maakte tijdens de presentatie bekend dat er inmiddels 35 miljard apps uit de App Store gedownload zijn. Er is 6,5 miljard dollar uitgekeerd aan ontwikkelaars. Apple vraagt zelf 30 procent van de inkomsten uit de verkoop van applicaties.

Bovendien heeft Apple inmiddels ruim 100 miljoen iPads verkocht. De tablets van Apple kwamen in maart 2010 voor het eerst op de markt.

Dinsdag werden ook de MacBook Pro, iMac en Mac Mini vernieuwd.