AMSTERDAM - Nokia heeft dinsdag de Lumia 510 gepresenteerd, het goedkoopste Windows Phone-toestel van de Finse fabrikant. Het nieuwe instapmodel zal 199 dollar kosten, maar komt mogelijk niet naar Nederland.

Het nieuwe Lumia-model bespaart op de specificaties om de prijs te drukken. Het toestel heeft met zijn 4-inch display weliswaar een groter scherm dan de 3,7-inch schermen van de Lumia 800, 710 en 610, maar de resolutie is met 800 bij 480 pixels gelijk gebleven.

Verder draait de smartphone op een Snapdragon S1-chip van Qualcomm, met een bescheiden kloksnelheid van 800 MHz. De Lumia 510 wordt bovendien niet uitgerust met het nieuwe Windows Phone 8, dat volgende week verschijnt, maar met Windows Phone 7.5. Er verschijnt later wel een update naar versie 7.8 van Microsofts mobiele besturingssysteem.

De nieuwe Lumia-telefoon zal traditiegetrouw verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, maar of dat ook in Nederland het geval zal zijn, valt nog te bezien. Het budgettoestel is vooralsnog alleen aangekondigd voor een aantal Aziatische landen en Latijns-Amerika. Daar komt de Lumia 510 begin november op de markt voor omgerekend 180 euro.