AMSTERDAM - Nederlandse providers krijgen veel minder exemplaren van de iPhone 5 geleverd dan ze verwacht hadden. De levertijd loopt daarom op.

KPN laat aan NU.nl weten dat de levertijd inmiddels minimaal vijf weken is. Voorheen was dat nog 'slechts' drie weken.

"De vraag is veel groter dan het aanbod. Dat is altijd zo, maar nu is het verschil groter", aldus een woordvoerder. "We zijn afhankelijk van wat Apple levert."

Op het officiële forum van Vodafone wordt gemeld dat er onlangs 600 exemplaren van de iPhone 5 binnen zijn gekomen, zo ontdekte iPhoneclub.nl. De provider had gerekend op 1500 tot 2000 exemplaren. Wat dat voor de levertijd betekent, is nog niet duidelijk.

Afhankelijk

Een woordvoerder van Vodafone laat aan NU.nl weten: "We ontvangen niet genoeg toestellen om op tijd aan onze klanten te leveren. We vinden dit heel vervelend voor onze klanten die hierdoor nog langer op hun toestel moeten wachten. We zijn uiteraard afhankelijk van Apple en hopen snel meer toestellen te ontvangen om aan alle orders te kunnen voldoen."

Wanneer er nieuwe toestellen geleverd worden, is volgens Vodafone niet duidelijk, T-Mobile wil alleen zeggen dat de vraag groot blijft en dat klanten individueel op de hoogte worden gehouden van de levertijd.

Tekort

Onlangs zakte de koers van Apple al flink omdat er een tekort aan nieuwe iPhones zou zijn. Dat zou vooral te maken hebben met het scherm. De telefoon is sinds 21 september verkrijgbaar in onder meer de Verenigde Staten. In Nederland kan de iPhone 5 sinds 28 september gekocht worden.

De levertijd voor een iPhone 5 op de website van Apple is drie tot vier weken.