AMSTERDAM - De Surface-tablets van Microsoft zullen hoogstwaarschijnlijk niet direct op 26 oktober in Nederland te koop zijn.

Dat kan worden opgemaakt uit een bericht dat Microsoft dinsdag online heeft gezet.

Nadat de Surface-tablets al kort verschenen in de online Microsoft Store in de Verenigde Staten, heeft Microsoft nu de prijzen en beschikbaar van de eigen tablets bevestigd.

De Surface wordt vanaf 26 oktober verkocht vanaf 499 dollar. De tablet komt op die datum uit in de Verenigde Staten, Canada, Australië, China, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland

Nederland staat niet op die lijst, maar een woordvoerder van Microsoft Nederland kon dinsdag geen verder commentaar geven.

Inwoners van de bovengenoemde landen kunnen vanaf dinsdag bovendien al een voorbestelling plaatsen voor de Surface. Voorlopig gaat het alleen om het model met Windows RT. Er zal uiteindelijk ook een variant met Windows 8 Pro verkocht worden.

Prijzen

Voor 499 dollar krijgt een klant de 32 GB Surface zonder Touch Cover, een speciale cover met aanraakgevoelig toetsenbord.

De tablet is zoals gezegd dan uitgerust met Windows RT, een beperkte tabletversie van Windows 8. Het apparaat heeft een 10,6 inch scherm met een resolutie van 1366x768 pixels en de accu zou acht uur mee moeten gaan.

De Surface beschikt over een USB-poort, Micro SD-kaartlezer en twee camera’s.

Het 32 GB-model met Touch Cover kost 599 dollar, terwijl de cover los 119 dollar kost. Als een klant de accessoire direct bij de tablet bestelt, wordt er dus 19 dollar korting gegeven. Ten slotte kan ook een 64 GB-versie met Touch Cover besteld worden. Deze kost 699 dollar.

Dinsdag schreef the Wall Street Journal nog op basis van anonieme bronnen dat Microsoft drie tot vijf miljoen exemplaren besteld zou hebben voor het vierde kwartaal.

Lees alles over Windows 8